АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је филолог, оријенталиста и дипломата Дарко Танасковић

На данашњи дан, 4. јануара 1948. године у Загребу је рођен филолог, оријенталиста,  преводилац и дипломата Дарко Танасковић.

Класичну гимназију завршио je у Београду, дипломирао je на Филолошком факултету, те потом магистрирао и докторирао. Универзитетску каријеру почео je као асистент приправник. Затим је постао редовни професор Филолошког факултета, а предавања је такође држао и на другим факултетима код нас и у иностранству.

Боравио је као дипломата у Турској, Азербејџану, био амбасадор СРЈ у Ватикану и при Малтешком витешком реду, а од 2014. године је амабасадор Србије при Унеску. Поред неколико стотина научних и стручних радова које је објавио, као и чланства у многим организацијама, Дарко Тансковић је члан и Извршног комитета Евроарапског универзитета у Риму, Европске академије наука и уметности, Удружења књижевника, књижевних преводилаца и српског ПЕН-а, као и добитник Златног беочуга за трајни допринос култури Београда .

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1880. године рођен је владика Николај Велимировић;
1892. године рођен је писац, књижевни критичар и академик Милан Богдановић;
1945. године стрељан је књижевник и професор Григорије Божовић;
1960. године рођен је глумац Бранимир Брстина;
2000. године умро је драматург Слободан Стојановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ts_sportleg_ljubvuk_2_l
Претходни чланак

Рођен је новинар Љубомир Вукадиновић

1092635_radmila-bakocevic_ls
Наредни чланак

Рођена је оперска певачица Радмила Бакочевић