АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је филолог и академик Милан Будимир

На данашњи дан, 2. новембра 1891. године у данашњем Мркоњић Граду је рођен филолог и академик Милан Будимир.

Након школовања у родном граду и гимназије у Сарајеву, студирао је класичну филологију на Универзитету у Бечу, где је затим и докторира 1920. године. Исте године био је изабран за асистента на Катедри за класичну филологију Филозофског факултета у Београду. Потом је изабран за доцента, па за ванредног и коначно за редовног професора и шефа Катедре за класичну филологију. На факултету је провео читав свој радни век, до пензионисања 1962. године. Као студент се политички ангажовао, био члан Младе Босне, објављивао чланке у Србобрану, Одјеку и уређивао Словенски југ и Ново дјело.

У научном раду посебно се бавио истраживањима индоевропских дијалеката у средоземљу. Са Петром Скоком издавао је и уређивао часопис на француском језику Revue internationale des Études balkaniques, а са најугледнијим југословенским класичним филолозима био је оснивач и коуредник некадашњег главног гласила југословенских филолога Живе антике. Опус му чини неколико стотина радова, књига, студија, расправа и чланака, од којих су неки ушли у најпознатије енциклопедије, речнике и приручнике.

Био је члан САНУ и добитник више награда и признања, као што су Октобарска награда Београда, Седмојулска награда и друге.

Милан Будимир је умро 17. октобра 1975. године и сахрањен је на Новом гробљу у Београду, а пошто је од 1922. године био слеп, данас се по њему зове библиотека Савеза слепих Србије.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1838. године рођен је трговац и један од највећих српских задужбинара Никола Спасић;
1850. године рођена је пијанисткиња и композиторка Славка Атанасијевић;
1883. године краљ Милан је издао указ о завођењу ванредног стања услед избијања Тимочке буне;
1915. године, од последица рањавања које се догодило два дана раније, умро је мајор српске војске и четнички војвода Војислав Танкосић;
1923. године умро је српски сликар Стеван Алексић;
1931. године рођен је физичар и академик Звонко Марић;
1949. године умро је композитор и етномузиколог, професор и први ректор Музичке академије у Београду Коста Манојловић;
1950. године рођен је шахиста Љубомир Љубојевић;
1962. године умро је српски писац и ботаничар Стеван Јаковљевић;
2015. године умро је сценарист и редитељ Петар Лаловић.

 

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Aleksa_Santic_(cropped)
Претходни чланак

Коме је посвећена песма „Остајте овдјеˮ Алексе Шантића?

maxresdefault
Наредни чланак

Европа и Срби: Драга Илић Јонаш о српском језику и нашој инфериорности