AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je filmski radnik Radoslav Zelenović

Na današnji dan, 20. januara 1948. godine u Kosovskoj Mitrovici je rođen filmski radnik Radoslav Zelenović.

Nakon osnovne škole u Kosovu Polju, gimnazije u Peći i Prištini i studija koje je počeo na Filozofskom fakultetu u Prištini, diplomirao je na beogradskom Filološkom fakultetu.

Još tokom studija se bavio režijom i bio član amaterskog filmskog kluba Doma omladine, da bi 1971. godine postao urednik Filmskog programa Doma omladine. To je bio narednih osam godina, kada je postavljen za urednika Filmske redakcije Televizije Beograd.

Godine 1992. je izabran za direktora Jugoslovenske kinoteke i taj posao je obavljao narednih skoro četvrt veka, tokom kojih je mnogo toga urađeno u vezi sa modernizacijom ove značajne ustanove, njenih depoa, arhiva, muzeja i zdanja u kojima se nalazi.

Takođe je učestvovao u osnivanju i radu brojnih filmskih manifestacija, kao što su FEST, Festival kratkometražnog filma, Filmski festival u Sopotu, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Festival evropskog filma na Paliću i drugi, a bavio se i pedagoškim radom i bio član različitih komisija.

Radoslav Zelenović, čovek koji je čitav život posvetio sedmoj umetnosti i naš verovatno najznačajniji radnik na očuvanju filmske baštine, za svoje delo je dobio mnoga priznanja i nagrade, među kojima su Nagrada grada Beograda, Orden Viteza reda umetnosti i književnosti Republike Francuske i druge.

Srećan rođendan!

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1879. godine rođen je pesnik Velimir Rajić;
1898. godine umro je pesnik Kosta Abrašević;
1916. godine umro je Nedeljko Čabrinović, jedan od učesnika Sarajevskog atentata;
1921. godine umro je vojvoda Živojin Mišić;
1930. godine rođen je slavista, osnivač i urednik Dečjih novina Srećko Jovanović;
1947. godine rođen je trubač Fejat Sejdić;
1948. godine rođen je slikar Kosta Bunuševac;
1948. godine rođen je filmski radnik Radoslav Zelenović;
1979. godine preminuo je glumac Vukašin Pešić;
2007. godine umro je kompozitor Vitomir Voja Trifunović;
2013. godine umro je inženjer, konstruktor i publicista Milivoj Jugin.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

mijat
Prethodni članak

Rođen je fudbaler Predrag Mijatović

Djordje_Jovanovic_(1861-1953)
Naredni članak

Rođen je vajar i akademik Đorđe Jovanović