АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је Драгољуб Алексић, „Човек од челикаˮ

На данашњи дан, 9. августа 1910. године у селу Вина, у близини Књажевца, рођен је Драгољуб Алексић, познат и као „Човек од челикаˮ.

Након завршене основне школе и изученог заната дошао је у Београд и ту формирао своју акробатско-артистичку трупу. Између два светска рата наступао je широм Југославије и Европе, и изводио тачке као што су савијање металне шипке, кидање ланаца зубима или ходање и вожња бицикла преко конопца затегнутог између зграда. Такође је висио држећи зубима уже повезано са авионом који је надлетао Калемегдан.

Његови наступи били су бесплатни, а бавио се и хуманитарним радом помажући другима. Поред тога, током Другог светског рата је написао сценарио, глумио и режирао први српски тон филм Невиност без заштите. Филм је приказан 1942. године и изазвао је одушевљење грађана који су га погледали у великом броју.

Немачке власти су га сумњичиле за подривање и побуну против њих, а после рата га је и комунистички режим прогласио за колаборационисту и извео пред суд због сумње да је филмски материјал, камере и опрему добио од Немаца, као њихов сарадник. У оба случаја је ослобођен оптужби и после рата је наставио да изводи своје акробације.

Редитељ Душан Макавејев 1968. године направио је документарни филм под истим називом, састављен из делова Алексићевог филма, документарних снимака из тог времена и разговора са актерима и творцима оригиналног остварења.

Драгољуб Алкесић, један од симбола и легенди старог Београда, умро је у једном београдском старачком дому, 4. новембра 1985. године, и сахрањен је на Централном гробљу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1901. године умро је правник и политичар Аћим Чумић;
1922. године рођен је глумац Предраг Тасовац;
1998. године репрезентација тадашње Југославије постала је шампион света у кошарци, савладавши у финалу Русију са 64:62.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Миливоје Филиповић, учесник Балканских и Првог светског рата
Претходни чланак

Ратне маргиналије Миливоја Филиповића ‒ носиоца Албанске споменице

pexels-photo-1118869
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ