AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je dirigent i pedagog Borislav Pašćan

Na današnji dan, 11. juna 1924. godine u Novom Sadu je rođen dirigent i pedagog Borislav Pašćan.

Nakon što je dirigovao pred horskim ansamblom Hora PTT Đoka Pavlović 1946. godine i dve godine potom sa njima osvojio treću nagradu na Saveznom takmičenju omladinskih horova, upisao je dirigovanje na beogradskoj Muzičkoj akademiji.

Po diplomiranju u Beogradu, otišao je na bečku Akademiju za Muziku i scensku umetnost, gde je studirao zajedno sa nekima od najznačajnijih budućih dirigenata, završivši studije 1958. godine koncertom sa Bečkom filharmonijom u sali Muzikferajna.

Još tokom studija je bio dirigent hora OKUD „Ivo Lola Ribar“ i saradnik Srpskog jevrejskog pevačkog društva Braća Baruh, te dirigent Subotičke filharmonije, Opere i profesor tamošnje muzičke škole.

Godine 1959. je boravio na šestomesečnoj azijskoj turneji Ansambla narodnih igara i pesama Kolo i konačno posle mnogo godina postao stalni dirigent Opere i Baleta beogradskog Narodnog pozorišta.

Takođe je objavljivao tekstove u brojnim publikacijama i bavio se pedagoškim radom. Borislav Pašćan je umro 24. februara 1981. godine u Beogradu, a njegovo ime već skoro četiri decenije nosi Filharmonija mladih, čiji je rad on započeo tri godine pre svoje smrti.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1903. godine, a 29. maja po julijanskom kalendaru, izvršen je Majski prevrat;
1903. godine umro je Milovan S. Pavlović, srpski general iz vremena Kraljevine Srbije, upravnik Vojne akademije i ministar vojske;
1923. godine rođena je glumica Olga Spiridonović;
1944. godine rođena je dramaturg i scenarista Bojana Andrić;
1990. godine umro je istoričar, profesor i akademik Vaso Čubrilović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Ljubicacakarevic
Prethodni članak

Antonije Đurić: OSVETA UČITELJICE LJUBICE

Aleksandar-Aca-Ilic
Naredni članak

Rođen je montažer, reditelj i scenarista Aleksandar Ilić