АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је диригент и педагог Борислав Пашћан

На данашњи дан, 11. јуна 1924. године у Новом Саду је рођен диригент и педагог Борислав Пашћан.

Након што је дириговао пред хорским ансамблом Хора ПТТ Ђока Павловић 1946. године и две године потом са њима освојио трећу награду на Савезном такмичењу омладинских хорова, уписао је дириговање на београдској Музичкој академији.

По дипломирању у Београду, отишао је на бечку Академију за Музику и сценску уметност, где је студирао заједно са некима од најзначајнијих будућих диригената, завршивши студије 1958. године концертом са Бечком филхармонијом у сали Музикферајна.

Још током студија је био диригент хора ОКУД „Иво Лола Рибар“ и сарадник Српског јеврејског певачког друштва Браћа Барух, те диригент Суботичке филхармоније, Опере и професор тамошње музичке школе.

Године 1959. је боравио на шестомесечној азијској турнеји Ансамбла народних игара и песама Коло и коначно после много година постао стални диригент Опере и Балета београдског Народног позоришта.

Такође је објављивао текстове у бројним публикацијама и бавио се педагошким радом. Борислав Пашћан је умро 24. фебруара 1981. године у Београду, а његово име већ скоро четири деценије носи Филхармонија младих, чији је рад он започео три године пре своје смрти.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1903. године, а 29. маја по јулијанском календару, извршен је Мајски преврат;
1903. године умро је Милован С. Павловић, српски генерал из времена Краљевине Србије, управник Војне академије и министар војске;
1923. године рођена је глумица Олга Спиридоновић;
1944. године рођена је драматург и сценариста Бојана Андрић;
1990. године умро је историчар, професор и академик Васо Чубриловић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Ljubicacakarevic
Претходни чланак

Антоније Ђурић: ОСВЕТА УЧИТЕЉИЦЕ ЉУБИЦЕ

Aleksandar-Aca-Ilic
Наредни чланак

Рођен је монтажер, редитељ и сценариста Александар Илић