На данашњи дан

Рођен је Дејан Патаковић

На данашњи дан, 23. маја 1941. године у Београду је рођен новинар и карикатуриста Дејан Патаковић.

Карикатуром је почео да се бави још током гимназијских дана, објављујући своје радове у Јежу и Политици крајем педесетих година прошлог века, након чега је уписао и дипломирао историју уметности. Од 1963. године је свакодневно у Политици експрес објављивао карикатуре, а потом је у истим новинама почео и да пише, те постао и уредник.

Радио је и у другим листовима, од којих је најзначајнији био Хупер, који је он осмислио, дао му име, одредио концепцију и био главни уредник више од деценије и по.

До сада је објавио више од 15.000 карикатура и 30.000 афоризама, епиграма, кратких прича и хуморески, а сценариста је и аутор гегова бројних ТВ и радио емисија, као што су Образ уз образ, Седам плус седам, Колибри шоу, Минимакс, Туп-туп и друге, као и текстова песама забавне музике, ТВ шпица и песама за децу.

Поред наше земље, Дејан Патаковић је објављивао и у многим иностраним часописима, излагао на више од стотину групних изложби и имао неколико самосталних, учествовао на фестивалима карикатуре широм света и добио многе награде и признања, међу којима су Годишња награда Политике и Златни беочуг за трајни допринос култури Београда.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1923. године рођен је новинар и један од оснивача ТВ Београд Светолик Митић;
1926. године рођен је књижевник, критичар и есејиста Зоран Глушчевић;
1933. године рођен је сликар и графичар Миодраг Вартабедијан;
1977. године отворен је Музеј афричке уметности у Београду.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

1455_vesti
Претходни чланак

НОВИ БЕЧЕЈ: 26. Обзорја на Тиси ‒ Дани Јосифа Маринковића

4f3bde95bfa4fcf9f742c2213c7446a7_L
Наредни чланак

БАЧКИ ПЕТРОВАЦ: „Дани Бачког Петровца – Куленијадаˮ