AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu Đorđe Mihailović

Na današnji dan, 1. maja 1928. godine u Solunu je rođen Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik.

Prvi čuvar tog groblja je bio njegov deda Savo, solunski dobrovoljac iz Grbalja kod Boke kotorske, koji je nakon rata sakupio svoje mrtve saborce i tu ih čuvao do svoje smrti 1928. godine.

Nasledio ga je sin Đuro, koji je tu dužnost takođe obavljao do kraja svog života, do 1961. godine, kada ga je nasledio sin Đorđe.

On je već šest decenija čuvar ovog groblja koje je postalo jedno od nezaobilaznih mesta za Srbe koji se nađu u Solunu, čemu je sasvim sigurno doprineo i sam, s obzirom da brojni ljudi dolaze tu podjednako da bi videli njega kao i samo groblje.

O Đorđu  Mihailoviću su do sada mnogi pisali, snimljene su brojne TV emisije, kao i dokumentarni film, a takođe je i višestruko odlikovan.

S obzirom da je na Zejtinliku već decenijama zabranjeno sahranjivanje, Đorđe će zahvaljujući posebnom dekretu biti poslednji koji će tu jednog dana biti ispraćen na večni počinak, da bi kao poslednji od Mihailovića koji su čuvali to mesto mogao da počiva pored oca i dede.

Srećan devedeset treći rođendan!

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1778. godine u Somboru je osnovana prva srpska škola za stručno osposobljavanje učitelja na srpskom jeziku Norma.
1866. godine donet je Zakon o pošti, kojim je zvanično predviđeno da Državna štamparija štampa i izdaje poštanske marke. Prva redovna serija poštanskih maraka Kneževine Srbije puštena je u opticaj juna iste godine, a na njoj je bio prikazan lik kneza Mihaila Obrenovića iz profila;
1868. godine otvorena je Prva varoška bolnica u Beogradu;
1893. godine održana je prva prvomajska proslava u Srbiji;
1924. godine rođen je kompozitor, pedagog i akademik Enriko Josif;
1943. godine umro je pesnik Rade Drainac;
1964. godine rođena je glumica i novinarka Olja Bećković;
2003. godine umrla je književnica, filolog i akademik Ranka Kuić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Kosta_Jovanović
Prethodni članak

Umro je političar i gradonačelnik Beograda Kosta Jovanović

Orao_Stefan_Manasija_(1415-1418)
Naredni članak

GRB: Gorda tradicija carskog orla