АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је чувар српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну Ђорђе Михаиловић

На данашњи дан, 1. маја 1928. године у Солуну је рођен Ђорђе Михаиловић, чувар српског војничког гробља Зејтинлик.

Први чувар тог гробља је био његов деда Саво, солунски добровољац из Грбаља код Боке которске, који је након рата сакупио своје мртве саборце и ту их чувао до своје смрти 1928. године.

Наследио га је син Ђуро, који је ту дужност такође обављао до краја свог живота, до 1961. године, када га је наследио син Ђорђе.

Он је већ шест деценија чувар овог гробља које је постало једно од незаобилазних места за Србе који се нађу у Солуну, чему је сасвим сигурно допринео и сам, с обзиром да бројни људи долазе ту подједнако да би видели њега као и само гробље.

О Ђорђу  Михаиловићу су до сада многи писали, снимљене су бројне ТВ емисије, као и документарни филм, а такође је и вишеструко одликован.

С обзиром да је на Зејтинлику већ деценијама забрањено сахрањивање, Ђорђе ће захваљујући посебном декрету бити последњи који ће ту једног дана бити испраћен на вечни починак, да би као последњи од Михаиловића који су чували то место могао да почива поред оца и деде.

Срећан деведесет трећи рођендан!

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1778. године у Сомбору је основана прва српска школа за стручно оспособљавање учитеља на српском језику Норма.
1866. године донет је Закон о пошти, којим је званично предвиђено да Државна штампарија штампа и издаје поштанске марке. Прва редовна серија поштанских марака Кнежевине Србије пуштена је у оптицај јуна исте године, а на њој је био приказан лик кнеза Михаила Обреновића из профила;
1868. године отворена је Прва варошка болница у Београду;
1893. године одржана је прва првомајска прослава у Србији;
1924. године рођен је композитор, педагог и академик Енрико Јосиф;
1943. године умро је песник Раде Драинац;
1964. године рођена је глумица и новинарка Оља Бећковић;
2003. године умрла је књижевница, филолог и академик Ранка Куић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Коста_Јовановић
Претходни чланак

Умро је политичар и градоначелник Београда Коста Јовановић

Orao_Stefan_Manasija_(1415-1418)
Наредни чланак

ГРБ: Горда традиција царског орла