АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је Борисав Бора Ђорђевић, фронтмен бенда Рибља чорба

На данашњи дан, 1. новембра 1952. године у Чачку је рођен Борисав Бора Ђорђевић, најпознатији као фронтмен бенда Рибља чорба.

Музиком је почео да се бави 1965. године, а први бенд у којем је свирао био је Хермелини, да би након њих свирао у многим другим групама, међу којима су Дечаци са Мораве, Весници љубави, ПОРС, Заједно, Сунцокрети и Рани мраз.

Са члановима последње поставе групе С.О.С у септембру 1978. године основао је групу Рибља чорба, која је постала једна од најпопуларнијих група у Југославији и која је до сада објавила тридесетак албума, што студијских, што концертних.

Бора је упоредо са радом у својим бендовима писао текстове, музику и сарађивао и са другим певачима и групама: Здравком Чолићем, Арсеном Дедићем, Ђорђем Марјановићем, Викторијом, Бијелим дугметом, Последњом игром лептира, Генерацијом 5, Електричним оргазмом, Денис и Денис, Колибрима, Мандом и другим.

Такође је писао музику и појављивао се у неким филмовима и позоришним представама, од којих су најпознатији Тесна кожа, Лаф у срцу, Није него, Тамна је ноћ, Исус Христ суперстар, Маратонци трче почасни круг и Лутка са насловне стране, а објавио је и неколико књига. Срећан 65. рођендан!

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1842. године рођен је научник, државник и академик Стојан Новаковић;
1886. године у Београду је основана Српска краљевска академија;
1918. године Прва српска армија под командом војводе Петра Бојовића у Првом светском рату ослободила је Београд;
1921. године рођен је архитекта Бранко Пешић;
1944. године Јосип Броз Тито и председник избегличке владе Краљевине Југославије Иван Шубашић су у Београду потписали споразум о образовању јединствене југословенске владе која треба да припреми изборе за Уставотворну скупштину.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Петар_II_Петровић_Његош_,_песник_и_владика
Претходни чланак

Умро је Његош

Aleksa_Santic_(cropped)
Наредни чланак

Коме је посвећена песма „Остајте овдјеˮ Алексе Шантића?