AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je biolog, profesor i akademik Nedeljko Košanin

Na današnji dan, 13. oktobra 1874. godine u Ivanjici rođen je biolog, univerzitetski profesor i akademik Nedeljko Košanin.

Nakon osnovne škole u Pridvorici i gimnazije u Užicu i Beogradu, diplomirao je na  Jestastveničko-hemijskom odeljenju Velike škole u Beogradu, posle čega je postavljen za suplenta u Drugoj beogradskoj gimnaziji. Dve godine je potom proveo na usavršavanju u Laboratoriji za fiziologiju biljaka u Lajpcigu i doktorirao 1905. godine. Bio je profesor Univerziteta u Beogradu, upravnik Botaničkog zavoda i Botaničke bašte Jevremovac, u kojoj se danas nalazi Košaninov spomenik. Bavio se fiziologijom biljaka i fitogeografijom, proučavao vegetaciju Makedonije i biljni svet jezera, te ispitivao nastanak i poreklo Dajićkog jezera, zajedno sa Josifom Pančićem i Jovanom Cvijićem. Pored monografija o tom jezeru i Vlasinskoj Tresavi, napisao je mnoge studije, rasprave i članke, bio urednik nekoliko listova i časopisa, među kojima je i Borba, i borio se za prava ljudi i radnika. Košanin je pokrenuo i izdavanje lista Glasnik Instituta za botaniku i botaničke bašte.

Bio je član SANU, učestvovao u balkanskim ratovima, kao kapetan četa, a tokom Prvog svetskog rata je bio u austrijskom zarobljeništvu. Nedeljko Košanin umro je 22. marta 1934. godine od tuberkuloze u sanatorijumu u Gracu.

Osnovna škola u mestu Devići, opština Ivanjica, danas nosi njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1918. godine umro je profesor, književnik i bibliotekar Dobrosav Ružić;
1932. godine rođen je reditelj i scenarista Dušan Makavejev;
1967. godine umro je konstruktor prve savremene vazdušne kočnice za železnička vozila Dobrivoje Božić.

 

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

hqdefault
Prethodni članak

„Sve će to narod pozlatitiˮ

Naredni članak

„Obnovimo sebe, podignimo Stupoveˮ