АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је биолог, професор и академик Недељко Кошанин

На данашњи дан, 13. октобра 1874. године у Ивањици рођен je биолог, универзитетски професор и академик Недељко Кошанин.

Након основне школе у Придворици и гимназије у Ужицу и Београду, дипломирао је на  Јестаственичко-хемијском одељењу Велике школе у Београду, после чега је постављен за суплента у Другој београдској гимназији. Две године је потом провео на усавршавању у Лабораторији за физиологију биљака у Лајпцигу и докторирао 1905. године. Био је професор Универзитета у Београду, управник Ботаничког завода и Ботаничке баште Јевремовац, у којој се данас налази Кошанинов споменик. Бавио се физиологијом биљака и фитогеографијом, проучавао вегетацију Македоније и биљни свет језера, те испитивао настанак и порекло Дајићког језера, заједно са Јосифом Панчићем и Јованом Цвијићем. Поред монографија о том језеру и Власинској Тресави, написао је многе студије, расправе и чланке, био уредник неколико листова и часописа, међу којима је и Борба, и борио се за права људи и радника. Кошанин је покренуо и издавање листа Гласник Института за ботанику и ботаничке баште.

Био је члан САНУ, учествовао у балканским ратовима, као капетан чета, а током Првог светског рата је био у аустријском заробљеништву. Недељко Кошанин умро је 22. марта 1934. године од туберкулозе у санаторијуму у Грацу.

Основна школа у месту Девићи, општина Ивањица, данас носи његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1918. године умро је професор, књижевник и библиотекар Добросав Ружић;
1932. године рођен је редитељ и сценариста Душан Макавејев;
1967. године умро је конструктор прве савремене ваздушне кочнице за железничка возила Добривоје Божић.

 

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

hqdefault
Претходни чланак

„Све ће то народ позлатитиˮ

Наредни чланак

„Обновимо себе, подигнимо Ступовеˮ