AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je autor muzike iz „Otpisanihˮ Milivoje Mića Marković

Na današnji dan, 20. marta 1939. godine u Zagrebu je rođen kompozitor Milivoje Mića Marković. Gimnaziju i muzičku školu je završio u Osijeku, nakon čega je 1957. godine došao u Beograd, upisao studije prava i nastavio muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi Josip Slavenski.

Postao je član Udruženja džez muzičara Beograda i prvi diplomac džez odseka Muzičke akademije u Gracu.

Predvodio je zatim beogradski Big bend, bio muzički urednik na TV Beograd, te autor i voditelj brojnih emisija, kao i kompozitor jedne od najpoznatijih muzičkih tema iz domaće kinematografije, muzike iz serije Otpisani.

Sa Stjepkom Gutom je osnovao Marković-Gut sekstet, nastupao na međunarodnim džez festivalima i snimio pet albuma, dok je sa Milošem Petrovićem bio deo M&P South Quartet-a, etno-džez orijentacije.

U Muzičkoj školi Stanković je držao klasu saksofona i klarineta, bio autor plana i programa nastave za džez klarinet i saksofon, predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije i dobitnik mnogih nagrada i priznanja za svoj rad.

Milivoje Mića Marković je umro 5. jula 2017. godine i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1913. godine poginuo je prvi srpski školovani pilot Mihajlo Petrović;
1932. godine rođen je glumac Branislav Ciga Jerinić;
1935. godine umro je geolog, filozof, profesor i akademik Vladimir K. Petković;
2009. godine umro je muzičar i glumac Vladimir Savčić Čobi.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

belgrade-968778_1280
Prethodni članak

BOJE BEOGRADA

FOTO: Vikipedija
Naredni članak

RAMSKA TVRĐAVA