АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је аутор музике из „Отписанихˮ Миливоје Мића Марковић

На данашњи дан, 20. марта 1939. године у Загребу је рођен композитор Миливоје Мића Марковић. Гимназију и музичку школу је завршио у Осијеку, након чега је 1957. године дошао у Београд, уписао студије права и наставио музичко образовање у Музичкој школи Јосип Славенски.

Постао је члан Удружења џез музичара Београда и први дипломац џез одсека Музичке академије у Грацу.

Предводио је затим београдски Биг бенд, био музички уредник на ТВ Београд, те аутор и водитељ бројних емисија, као и композитор једне од најпознатијих музичких тема из домаће кинематографије, музике из серије Отписани.

Са Стјепком Гутом је основао Марковић-Гут секстет, наступао на међународним џез фестивалима и снимио пет албума, док је са Милошем Петровићем био део M&P South Quartet-а, етно-џез оријентације.

У Музичкој школи Станковић је држао класу саксофона и кларинета, био аутор плана и програма наставе за џез кларинет и саксофон, председник Савеза композитора Југославије и добитник многих награда и признања за свој рад.

Миливоје Мића Марковић је умро 5. јула 2017. године и сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1913. године погинуо је први српски школовани пилот Михајло Петровић;
1932. године рођен је глумац Бранислав Цига Јеринић;
1935. године умро је геолог, филозоф, професор и академик Владимир К. Петковић;
2009. године умро је музичар и глумац Владимир Савчић Чоби.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

belgrade-968778_1280
Претходни чланак

БОЈЕ БЕОГРАДА

ФОТО: Википедија
Наредни чланак

РАМСКА ТВРЂАВА