AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je automobilista Dušan Borković

Na današnji dan, 16. septembra 1984. godine u Pančevu je rođen automobilista Dušan Borković.

Karijeru je počeo sa nepunih deset godina vožnjom kartinga, i od 1995. do 2000. godine bio šestostruki uzastopni šampion države.

Tada je po dobijanju druge Zlatne kacige prešao da vozi Jugo u takmičenju Mali N, i dve godine kasnije u Nacionalnu klasu – hibrid, gde je osvojio još nekoliko titula šampiona države, dobio i treću Zlatnu kacigu, kao i Dijamantsku kacigu, čime je postao najmlađi dobitnik tog priznanja u istoriji.

Od 2007. godine je počeo da vozi brdske, kružne i reli trke, pa je 2010. postao šampion Srbije na brdskim stazama, i sledeće godine prvi put nastupio u Evropi.

Naredne godine je postao evropski prvak na brdskim stazama i zatim debitovao u Evropskom kupu turing automobila, završivši kao trećeplasirani u najjačoj klasi. Sledeće dve godine je započeo takmičenjem u Svetskom šampionatu turing automobila, ali se na početku druge prebacio na FIA Evropsko prvenstvo i postao prvak Evrope na kružnim stazama.

Dušan Borković se takmiči u TCR šampionatima, a pored već spomenutih titula je ostvario mnoštvo pobeda u pojedinačnim trkama i postavio rekorde pojedinih staza.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1823. godine rođen je knez Mihailo Obrenović;
1894. godine rođen je srpski arhitekta, istoričar umetnosti i pisac Aleksandar Deroko;
1915. godine rođena je balerina Jasmina Puljo;
1915. godine umro je kompozitor Isidor Bajić;
1918. godine rođena je glumica i ambasador UNICEF-a Branka Veselinović;
1988. godine otkriven je Spomenik braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu;
2009. godine umro je književnik Aleksandar Sekulić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

iandric001p1
Prethodni članak

IVO ANDRIĆ: LAŽ JE BOLEST

VitorovicDragomir_F-490
Naredni članak

Rođen je hemičar, profesor i akademik Dragomir Vitorović