АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је аутомобилиста Душан Борковић

На данашњи дан, 16. септембра 1984. године у Панчеву је рођен аутомобилиста Душан Борковић.

Каријеру је почео са непуних десет година вожњом картинга, и од 1995. до 2000. године био шестоструки узастопни шампион државе.

Тада је по добијању друге Златне кациге прешао да вози Југо у такмичењу Мали Н, и две године касније у Националну класу – хибрид, где је освојио још неколико титула шампиона државе, добио и трeћу Златну кацигу, као и Дијамантску кацигу, чиме је постао најмлађи добитник тог признања у историји.

Од 2007. године је почео да вози брдске, кружне и рели трке, па је 2010. постао шампион Србије на брдским стазама, и следеће године први пут наступио у Европи.

Наредне године је постао европски првак на брдским стазама и затим дебитовао у Европском купу туринг аутомобила, завршивши као трећепласирани у најјачој класи. Следеће две године је започео такмичењем у Светском шампионату туринг аутомобила, али се на почетку друге пребацио на FIA Европско првенство и постао првак Европе на кружним стазама.

Душан Борковић се такмичи у TCR шампионатима, а поред већ споменутих титула је остварио мноштво победа у појединачним тркама и поставио рекорде појединих стаза.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1823. године рођен је кнез Михаило Обреновић;
1894. године рођен је српски архитекта, историчар уметности и писац Александар Дероко;
1915. године рођена је балерина Јасмина Пуљо;
1915. године умро је композитор Исидор Бајић;
1918. године рођена је глумица и амбасадор УНИЦЕФ-а Бранка Веселиновић;
1988. године откривен је Споменик браниоцима Београда у Првом светском рату;
2009. године умро је књижевник Александар Секулић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

iandric001p1
Претходни чланак

ИВО АНДРИЋ: ЛАЖ ЈЕ БОЛЕСТ

VitorovicDragomir_F-490
Наредни чланак

Рођен је хемичар, професор и академик Драгомир Виторовић