AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je atletičar Emir Bekrić

Na današnji dan, 14. marta 1991. godine u Beogradu je rođen atletičar i nacionalni rekorder na 400 metara sa preponama Emir Bekrić.

Godine 2008. je postao juniorski rekorder Srbije na 110 metara sa preponama, a nakon toga je nastavio da osvaja medalje i postavlja državne rekorde.

Tri godine kasnije je na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Ostravi osvojio bronzu, a na Letnjoj univerzijadi u Šendženu iste godine je oborio državni rekord na 400 metara sa preponama, star dvadeset tri godine.

Potom je sledeće godine na Evropskom prvenstvu u Helsinkiju osvojio srebrnu medalju u istoj disciplini, postao prvi atletičar koji je za Srbiju osvojio medalju na evropskim šampionatima na otvorenom, i još jednom oborio nacionalni rekord.

Godine 2013. je prvo na Mediteranskim igrama u svojoj disciplini postavio rekord tog tamičenja i nov nacionalni rekord, da bi ubrzo posle toga u Tampereu osvojio zlato na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore i ponovo pomerio granicu državnog rekorda.

Ipak, najveći rezultat do sada je ostvario tog leta na Svetskom prvenstvu u Moskvi, kada je osvojio bronzu i postavio trenutno važeći nacionalni rekord.

Emir Bekrić je tada, pored ostalog, ostvario najbolje evropsko vreme u toj sezoni, dobio priznanje od Evropske atletske asocijacije za najboljeg mladog atletičara, a list Sport mu je dodelio Zlatnu značku za najboljeg sportistu u našoj zemlji.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1776. godine rođena je prva srpska spisateljica Eustahija Arsić;
1897. godine umro je istoričar i novinar Milorad Medaković;
1903. godine umro je profesor Liceja, diplomata i akademik Matija Ban;
1908. godine rođen je književnik i političar Koča Popović;
1932. godine rođen je pesnik, novinar i scenarista Miroslav Antić;
1931. godine rođen je slikar i profesor Zoran Pavlović;
1949. godine rođen je istoričar, diplomata i akademik Slavenko Terzić;
1986. godine umro je kompozitor, dirigent i akademik Mihailo Vukdragović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

kosta-petkovic
Prethodni članak

Rođen je geolog i akademik Kosta Petković

Moša_Pijade,_Autoportret_sa_japanskim_lutkama,_1916
Naredni članak

Umro je Moša Pijade