АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је атлетичар Емир Бекрић

На данашњи дан, 14. марта 1991. године у Београду је рођен атлетичар и национални рекордер на 400 метара са препонама Емир Бекрић.

Године 2008. је постао јуниорски рекордер Србије на 110 метара са препонама, а након тога је наставио да осваја медаље и поставља државне рекорде.

Три године касније је на Европском првенству за млађе сениоре у Острави освојио бронзу, а на Летњој универзијади у Шенџену исте године је оборио државни рекорд на 400 метара са препонама, стар двадесет три године.

Потом је следеће године на Европском првенству у Хелсинкију освојио сребрну медаљу у истој дисциплини, постао први атлетичар који је за Србију освојио медаљу на европским шампионатима на отвореном, и још једном оборио национални рекорд.

Године 2013. је прво на Медитеранским играма у својој дисциплини поставио рекорд тог тамичења и нов национални рекорд, да би убрзо после тога у Тампереу освојио злато на Европском првенству за млађе сениоре и поново померио границу државног рекорда.

Ипак, највећи резултат до сада је остварио тог лета на Светском првенству у Москви, када је освојио бронзу и поставио тренутно важећи национални рекорд.

Емир Бекрић је тада, поред осталог, остварио најбоље европско време у тој сезони, добио признање од Европске атлетске асоцијације за најбољег младог атлетичара, а лист Спорт му је доделио Златну значку за најбољег спортисту у нашој земљи.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1776. године рођена је прва српска списатељица Еустахија Арсић;
1897. године умро је историчар и новинар Милорад Медаковић;
1903. године умро је професор Лицеја, дипломата и академик Матија Бан;
1908. године рођен је књижевник и политичар Коча Поповић;
1932. године рођен је песник, новинар и сценариста Мирослав Антић;
1931. године рођен је сликар и професор Зоран Павловић;
1949. године рођен је историчар, дипломата и академик Славенко Терзић;
1986. године умро је композитор, диригент и академик Михаило Вукдраговић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

kosta-petkovic
Претходни чланак

Рођен је геолог и академик Коста Петковић

Moša_Pijade,_Autoportret_sa_japanskim_lutkama,_1916
Наредни чланак

Умро је Моша Пијаде