AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je arhitekta i slikar Leonid Šejka

Na današnji dan, 24. aprila 1932. godine u Beogradu je rođen arhitekta i slikar Leonid Šejka.

Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a slikarstvom se bavio još od srednjoškolskih dana. Bio je jedan od osnivača i teoretičara grupe Baltazar, koja je krajem pedesetih godina prošlog veka prerasla u grupu Mediala.  Prvi put je grupno izlagao 1953. godine, a prvu samostalnu izložbu priredio je u beogradskoj galeriji Grafički kolektiv 1958. godine.

Šejka se bavio skulpturom, ilustracijom knjiga, scenografijom, kao i vanlikovnim eksperimentima i teorijom. Objavljivao je članke u časopisima Vidici, Polja, Razlog, Danas i drugim. Objavio je i Traktat o slikarstvu, za koji je 1965. godine dobio Nolitovu nagradu.

Izgradio je vrlo složeno delo koje polazi od iskustva nadrealizma i dadaizma, da bi od šezdesetih godina formirao individualni izraz u kome je bio posebno zaokupljen problemom uloge predmeta u strukturi slikarske predstave.

Učestvovao je u radu likovnih kolonija u Sićevu i u Počitelju, obišao je mnoge evropske zemlje i izlagao na više od sedamdeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu te imao petnaest samostalnih izložbi u Beogradu, Minhenu, Cirihu, Bazelu i Bernu, u periodu od 1958.  do 1970. godine.

U odnosu na teme kojima se bavio, njegov opus se može podeliti u pet osnovnih celina: Multiplikacija predmeta, Đubrišta, Skladišta, Enterijeri i Mrtve prirode.

Leonid Šejka umro je 15. decembra 1970. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1908. godine umro je pravnik i profesor Valtazar Bogišić;
1975. godine rođen je vaterpolista i trener Dejan Savić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Slika Takovski ustanak (ulje na platnu; 160h256) rad  je Paje Jovanovića
Prethodni članak

Godišnjica podizanja Drugog srpskog ustanka

man-161218_960_720
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ