АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је архитекта и сликар Леонид Шејка

На данашњи дан, 24. априла 1932. године у Београду је рођен архитекта и сликар Леонид Шејка.

Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду, а сликарством се бавио још од средњошколских дана. Био је један од оснивача и теоретичара групе Балтазар, која је крајем педесетих година прошлог века прерасла у групу Медиала.  Први пут је групно излагао 1953. године, а прву самосталну изложбу приредио је у београдској галерији Графички колектив 1958. године.

Шејка се бавио скулптуром, илустрацијом књига, сценографијом, као и ванликовним експериментима и теоријом. Објављивао је чланке у часописима Видици, Поља, Разлог, Данас и другим. Oбјавио је и Трактат о сликарству, за који је 1965. године добио Нолитову награду.

Изградио је врло сложено дело које полази од искуства надреализма и дадаизма, да би од шездесетих година формирао индивидуални израз у коме је био посебно заокупљен проблемом улоге предмета у структури сликарске представе.

Учествовао је у раду ликовних колонија у Сићеву и у Почитељу, обишао jе многе европске земље и излагао на више од седамдесет колективних изложби у земљи и иностранству те имао петнаест самосталних изложби у Београду, Минхену, Цириху, Базелу и Берну, у периоду од 1958.  до 1970. године.

У односу на теме којима се бавио, његов опус се може поделити у пет основних целина: Мултипликација предмета, Ђубришта, Складишта, Ентеријери и Мртве природе.

Леонид Шејка умро је 15. децембра 1970. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1908. године умро је правник и професор Валтазар Богишић;
1975. године рођен је ватерполиста и тренер Дејан Савић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Слика Таковски устанак (уље на платну; 160х256) рад  је Паје Јовановића
Претходни чланак

Годишњица подизања Другог српског устанка

man-161218_960_720
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ