АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је архитекта и професор Владислав Ивковић

На данашњи дан, 27. априла 1926. године у Београду је рођен архитекта и професор Владислав Ивковић.

После Другог светског рата је уписао Архитектонски одсек Техничког факултета у Боеграду, где је 1951. дипломирао и постао асистент, те потом ванредни и редовни професор, што је остао до свог пензионисања 1991. године.

Такође је више година био шеф Катедре за архитектонску материјализацију простора и учествовао на организацији Изборне наставе о Биоклиматској архитектури, док је од 1997. до 2004. године учествовао у настави на Архитектонско-грађевинском факултету у Бањалуци и Факултету техничких наука у Новом Саду.

Све време се поред педагошког бавио и научно-истраживачким радом у сарадњи са бројним пројектантским кућама, као што су Урбанистички завод града Београда, Енергопројект, Аероинжењеринг и други, а боравио је и на усавршавањима у иностранству. Владислав Ивковић, члан више комисија и удружења, као и добитник многих награда и признања за свој рад, умро је 2018. године у Београду, а нека од његових најзначајнијих оставрења су пристанишни комплекси аеродрома Никола Тесла, аеродрома у Подгорици, аеродрома у Дубровнику, аеродрома Ријека на Крку, контролни торањ аеродрома у Вршцу и друга.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1893. године рођен је кнез Павле Карађорђевић;
1929. године умро је војвода Степа Степановић;
1932. године рођен је глумац Душан Јанићијевић;
1957. године умро је инжењер, професор и академик Кирило Савић;
1992. године проглашена је Савезна Република Југославија;
2005. године умро је редитељ Александар Аца Ђорђевић;
2014. године умро је фудбалер и тренер Вујадин Бошков.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

_sp-branko-copic
Претходни чланак

Завршио је живот књижевник и академик Бранко Ћопић

images
Наредни чланак

Српске легенде: ПРИНЦИПОВЕ СТОПЕ