АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је архитекта, професор и академик Бранислав Којић

На данашњи дан, 5. јуна 1899. године у Смедереву је рођен архитекта, професор и академик Бранислав Којић. Након основне школе у родном граду и Српске гимназије у Ници, завршио је Техничку велику школу „École centrale des Arts et Manufactures“ у Паризу. По дипломирању, 1921. године, запослио се у Министарству грађевина, а потом постао асистент па професор на Архитектонском одсеку Техничког факултета у Београду. Био је проректор Техничке велике школе, шеф на неколико катедри, као и члан, управник и председник још неких института и одбора. Од 1928. године водио је свој пројектантски биро и пројектовао стотинак објеката, међу којима су Павиљон „Цвијета Зузорић“ на Калемегдану, зграда др Ђурића у Београду, Општа болница на Врачару, Југословенски павиљон на Међународној изложби у Паризу и други. Такође се бавио и научноистраживачким радом, па је тако поред осталог поставио основе типологије старе градске куће на Балкану и дао поставке за испитивање њене генезе, те сачинио студију о архитектури села у Шумадији и Поморављу. Објавио је неколико десетина научних радова из области народне архитектуре, и књиге и приручнике из области пројектовања, а за свој рад добио је многе награде и признања, попут Октобарске награде Београда, Седмојулске награде, Златног крста Леополда Другог, Ордена Републике и других. Од 1963. године био је редовни члан САНУ. Бранислав Којић је умро 27. јула 1987. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1927. године рођен је глумац и певач Душан Јакшић;
1933. године рођен је глумац Велимир Бата Живојиновић;
1941. године дошло је до велике експлозије у Смедеревској тврђави;
2006. године, након што је Црна Гора прогласила независност на основу резултата референдума од 21. маја, Народна скупштина Републике Србије је на седници у Београду констатовала независност Републике Србије;
2015. године умро је књижевник, слависта, професор и академик Драгољуб Драган Недељковић;
2016. године Новак Ђоковић је освојио Ролан Гарос и тиме постао први тенисер од када постоји АТП листа који је у истом тренутку био власник сва четири Грен Слем турнира.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Pavle_Popovic_(1868-1939)
Претходни чланак

Умро је историчар књижевности, професор и академик Павле Поповић

Vojislav_Korać
Наредни чланак

Рођен је историчар архитектуре, професор и академик Војислав Кораћ