AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je arhitekta Milutin Borisavljević

Na današnji dan, 25. juna 1889. godine u Kragujevcu je rođen arhitekta i estetičar Milutin Borisavljević. Školovao se u Beogradu, a onda kao dobrovoljac učestvovao u Prvom svetskom ratu i sa srpskom vojskom stigao do Krfa, odakle je prebačen za Rim, pa u Pariz. Tu je potom studirao na Sorboni, gde je i doktorirao 1926. godine delom Teorije u arhitekturi, da bi se već naredne godine vratio u Beograd, gde je otvorio svoj projektantski biro. Uporedo sa tim radio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao profesor na predmetu Estetika do 1941. godine, a po završetku rata zaposlio se u Saveznom ministarstvu građevina.  Trudio se da u srpsku arhitekturu unese duh Francuske i insistirao je na neorenesansnom stilu, ne plašeći se da eksperimentiše, i tako u našu tradicionalnu gradnju uvodi elemente modernizacije. Pored mnoštva privatnih kuća čiji je bio autor, od kojih se ističu ona u Ulici Kornelija Stankovića za porodicu Flašar, zatim porodična kuća na početku Bulevara oslobođenja, te Vila Jovičić u Rankeovoj ulici i kuća na Kopitarevoj gradini, uradio je i nekoliko javnih građevina poput Osnovne škole „Petar II Karađorđević“ na Vračaru, kapije i ograde Studentskog parka i Francuskog vojničkog groblja u Beogradu. Ipak, njegovi projekti uglavnom su nailazili na oštru kritiku tadašnjih arhitekata, te se on teško uklapao, naročito u posleratni milje. Zbog toga se posle Drugog svetskog rata ponovo preselio u Pariz, gde je i preminuo 3. jula 1970. godine. Ime Milutina Borisavljevića danas nosi jedna ulica u Beogradu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1891. godine umro je književnik prota Vasa Živković;
1913. godine u bolnici u Skoplju, gde je smešten posle ranjavanja, umro je od kolere Ljubomir Jovanović Čupa, srpski novinar i jedan od vođa udruženja Ujedinjenje ili smrt;
1952. godine rođen je muzičar Ljubiša Stojanović Luis;
1967. godine rođena je karatistkinja Tanja Petrović;
1991. godine Slovenija i Hrvatska donele su odluku o izdvajanju iz SFRJ.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

ivanjicki
Prethodni članak

Umrla je umetnica Olja Ivanjicki

Janko-Veselinovic
Naredni članak

Umro je književnik Janko Veselinović