LjudiNa današnji dan

Rođen je arhitekta Đorđe Bobić

Na današnji dan, 7. jula 1939. godine u Beogradu je rođen arhitekta Đorđe Bobić.

Diplomirao je i magistrirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a arhitekturom i urbanizmom se, pored Beograda, bavio i u Sarajevu, Zenici, Skoplju, Kruševcu, Nišu, Moskvi, Sočiju, Parizu…

Radio je u Institutu za arhitekturu i urbanizam u Beogradu, Zavodu za izgradnju Beograda, Centru za planiranje urbanog razvoja i bio osnivač i direktor Slavija biroa.

Pored ostalog, bio je i član Komisije za urbanizam Izvršnog odbora Beograda i zamenik predsednika Komisije, kao i predsednik Stručnog saveta Urbanističkog zavoda Beograda i Glavni arhitekta Beograda u periodu od 2004. do 2008. godine.

Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad, među kojima su Velika godišnja nagrada Ruske akademije arhitekture i Velika srebrna medalja Saveza arhitekata Rusije.

Neka od dela Đorđa Bobića su projekat Svetosavskog trga, pijaca Zeleni venac, prethodna fasada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, fontana Slap u neposrednoj blizini, kao i jedan splav na Adi, sagrađen bez šrafova, eksera i metalne konstrukcije, a autor je i više knjiga u vezi sa arhitekturom i urbanizmom.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1907. godine rođena je glumica Kravanja Italida, poznatija kao Ita Rina;
1913. godine rođen je političar i učesnik Narodnooslobodilačke borbe Milentije Popović;
1922. godine rođen je istoričar umetnosti i akademik Dejan Medaković;
1931. godine rođen je vajar Nebojša Mitrić;
1935. godine umro je hemičar, predsednik Srpske kraljevske akademije i prvi rektor Beogradskog univerziteta Sima Lozanić;
1941. godine Živorad Žikica Jovanović Španac  je ubio  dvojicu srpskih žandarma u Beloj Crkvi. Ovaj datum kasnije je proglašen za dan ustanka u Srbiji protiv nemačkih okupatora;
1944. godine rođen je glumac Slobodan Đurić;
1994. godine umro je književnik Stevan Pešić;
2014. godine umro je glumac Borivoje Bora Todorović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Srpska vojska tokom povlačenja preko Albanije
Prethodni članak

USPOMENE JEDNOG SOLUNCA

FOTO: PRESS: Istočne vesti
Naredni članak

KLADOVO: 13. Etno festival (20–22. jul 2018)