ЉудиНа данашњи дан

Рођен је архитекта Ђорђе Бобић

На данашњи дан, 7. јула 1939. године у Београду је рођен архитекта Ђорђе Бобић.

Дипломирао је и магистрирао на Архитектонском факултету у Београду, а архитектуром и урбанизмом се, поред Београда, бавио и у Сарајеву, Зеници, Скопљу, Крушевцу, Нишу, Москви, Сочију, Паризу…

Радио је у Институту за архитектуру и урбанизам у Београду, Заводу за изградњу Београда, Центру за планирање урбаног развоја и био оснивач и директор Славија бироа.

Поред осталог, био је и члан Комисије за урбанизам Извршног одбора Београда и заменик председника Комисије, као и председник Стручног савета Урбанистичког завода Београда и Главни архитекта Београда у периоду од 2004. до 2008. године.

Добитник је више награда и признања за свој рад, међу којима су Велика годишња награда Руске академије архитектуре и Велика сребрна медаља Савеза архитеката Русије.

Нека од дела Ђорђа Бобића су пројекат Светосавског трга, пијаца Зелени венац, претходна фасада Југословенског драмског позоришта, фонтана Слап у непосредној близини, као и један сплав на Ади, саграђен без шрафова, ексера и металне конструкције, а аутор је и више књига у вези са архитектуром и урбанизмом.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1907. године рођена је глумица Кравања Италида, познатија као Ита Рина;
1913. године рођен је политичар и учесник Народноослободилачке борбе Милентије Поповић;
1922. године рођен је историчар уметности и академик Дејан Медаковић;
1931. године рођен је вајар Небојша Митрић;
1935. године умро је хемичар, председник Српске краљевске академије и први ректор Београдског универзитета Сима Лозанић;
1941. године Живорад Жикица Јовановић Шпанац  је убио  двојицу српских жандарма у Белој Цркви. Овај датум касније је проглашен за дан устанка у Србији против немачких окупатора;
1944. године рођен је глумац Слободан Ђурић;
1994. године умро је књижевник Стеван Пешић;
2014. године умро је глумац Боривоје Бора Тодоровић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Српска војска током повлачења преко Албаније
Претходни чланак

УСПОМЕНЕ ЈЕДНОГ СОЛУНЦА

ФОТО: PRESS: Источне вести
Наредни чланак

КЛАДОВО: 13. Етно фестивал (20–22. јул 2018)