AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je arhitekta Branko Pešić

Na današnji dan, 1. novembra 1921. godine u Zemunu je rođen arhitekta i profesor Branko Pešić. Nakon što je diplomirao, 1947. godine, radio je kao projektant, šef gradilišta i biroa u Direkciji za izgradnju Novog Beograda. Četiri godine kasnije, izabran je za asistenta na Građevinskom fakultetu u Beogradu, gde je potom postao profesor i ostao da radi do kraja karijere, a takođe je radio i kao honorarni asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, te je predavao i na fakultetima u Nišu, Novom Sadu, Podgorici i drugim. Među njegovim mnogobrojnim projektima izdvajaju se jugoslovenski paviljoni na međunarodnim sajmovima, te zgrada „Beograđanka“ i projekat nastavka gradnje Hrama Svetog Save. Bio je učesnik mnogih izložbi, kao i član i predsednik brojnih žirija i predsednik ULUPUDS-a. Za svoj rad višestruko je nagrađivan, a neka od tih priznanja i nagrada su Orden Svetog Save prvog reda i Orden Belog Orla prvog reda. Branko Pešić je umro početkom oktobra 2006. godine u Italiji, a sahranjen je na Centralnom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1842. godine rođen je naučnik, državnik i akademik Stojan Novaković;
1886. godine u Beogradu je osnovana Srpska kraljevska akademija;
1918. godine Prva srpska armija pod komandom vojvode Petra Bojovića u Prvom svetskom ratu oslobodila je Beograd;
1944. godine Josip Broz Tito i predsednik izbegličke vlade Kraljevine Jugoslavije Ivan Šubašić su u Beogradu potpisali sporazum o obrazovanju jedinstvene jugoslovenske vlade koja treba da pripremi izbore za Ustavotvornu skupštinu;
1952. godine rođen je Borislav Bora Đorđević, frontmen benda Riblja čorba.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

beta-vukanovic
Prethodni članak

Umrla je slikarka Beta Vukanović

savka-atanasijevic
Naredni članak

Rođena je pijanistikinja i kompozitor Slavka Atanasijević