АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је архитекта Бранко Пешић

На данашњи дан, 1. новембра 1921. године у Земуну је рођен архитекта и професор Бранко Пешић. Након што је дипломирао, 1947. године, радио је као пројектант, шеф градилишта и бироа у Дирекцији за изградњу Новог Београда. Четири године касније, изабран је за асистента на Грађевинском факултету у Београду, где је потом постао професор и остао да ради до краја каријере, а такође је радио и као хонорарни асистент на Архитектонском факултету у Београду, те је предавао и на факултетима у Нишу, Новом Саду, Подгорици и другим. Међу његовим многобројним пројектима издвајају се југословенски павиљони на међународним сајмовима, те зграда „Београђанка“ и пројекат наставка градње Храма Светог Саве. Био је учесник многих изложби, као и члан и председник бројних жирија и председник УЛУПУДС-а. За свој рад вишеструко је награђиван, а нека од тих признања и награда су Орден Светог Саве првог реда и Орден Белог Орла првог реда. Бранко Пешић је умро почетком октобра 2006. године у Италији, а сахрањен је на Централном гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1842. године рођен је научник, државник и академик Стојан Новаковић;
1886. године у Београду је основана Српска краљевска академија;
1918. године Прва српска армија под командом војводе Петра Бојовића у Првом светском рату ослободила је Београд;
1944. године Јосип Броз Тито и председник избегличке владе Краљевине Југославије Иван Шубашић су у Београду потписали споразум о образовању јединствене југословенске владе која треба да припреми изборе за Уставотворну скупштину;
1952. године рођен је Борислав Бора Ђорђевић, фронтмен бенда Рибља чорба.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

beta-vukanovic
Претходни чланак

Умрла је сликарка Бета Вукановић

savka-atanasijevic
Наредни чланак

Рођена је пијанистикиња и композитор Славка Атанасијевић