АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је археолог, професор и академик Владислав Поповић

На данашњи дан, 21. децембра 1930. године у Београду је рођен археолог, професор и академик Владислав Поповић.

Археологију је завршио 1953. и три године потом докторирао на париској Сорбони. Био је редовни профеор београдског Филозофског факултета на предмету Методологија археолошких истраживања, а специјалност му је била археологија касне антике и раног средњег века.

Био је сарадник Француског националног центра за научна истраживања, виши научни сарадник у Археолошком институту у Београду од 1967. до 1977. године, као и директор југословенско-америчког и југословенско-француског археолошког пројекта ископавања римске и средњовековне Сремске Митровице и рановизантијског Царичиног града, те је као руководилац тих ископавања покренуо и неколико међународних пројеката.

Такође је основао Центар за истраживања и документацију Сирмијума, покренуо и био редактор више међународних научних публикација, био редовни члан САНУ и члан Француске академије наука.

Владислав Поповић је умро 8. октобра 1999. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1881. године oсновано је Српско новинарско друштво;
1923. године умро је глумац и редитељ Петар Пера Добриновић;
1941. године формирана је Прва пролетерска бригада;
1953. године рођен је књижевник Светислав Басара.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Tin_Ujević_2
Претходни чланак

ТИН УЈЕВИЋ: Тише, пробудићеш ми подстанара

d192d183d180d0b0d192-d0b1d180d0b0d0bdd0bad0bed0b2d0b8d19b
Наредни чланак

Умро је деспот Ђурађ Бранковић