AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je Aleksandar Ranković

Na današnji dan, 28. novembra 1909. godine u Draževcu je rođen jedan od najuticajnijih političara posleratne Jugoslavije Aleksandar Ranković.

Rano je ostao bez oca, pa je posle osnovne škole završio abadžijski zanat u Beogradu i postao član sindikata. Potom je postao član SKOJ-a i sekretar Mesnog komiteta SKOJ-a za Beograd, pa član KPJ 1928. godine i sekretar Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Srbiju. Ubrzo po uvođenju šestojanuarske diktature je uhapšen, mučen i osuđen na šest godina robije, koju je izdržao u Sremskoj Mitrovici i Lepoglavi, posle čega je otišao na odsluženje vojnog roka.

Po povratku u Beograd nastavio je da radi na oživljavanju rada Partije u preduzećima i da napreduje u hijerarhiji, postavši 1937. godine član CK. U ilegalnost je prešao 1939. godine. Sledeće godine bio je izabran u Politbiro CK KPJ. U julu 1941. godine ponovo je uhapšen i mučen od strane Gestapoa, nakon čega je onesvešćen prenet u bolnicu, odakle su ga oslobodili beogradski komunisti. Boravio je potom u zapadnoj Srbiji, Sandžaku i Bosni. Učestvovao je u donošenju svih važnih odluka u NOB-u, pa mu je 1944. godine povereno organizovanje i rukovođenje Odeljenjem za zaštitu naroda (OZNA), koje se razvilo u službu i Upravu državne bezbednosti (UDB).

Narednih dvadesetak godina obavljao je mnoge visoke političke funkcije, sve vreme nalazeći se na vrhu policijskih i tajnih službi. Međutim, 1966. godine, nakon „afere prisluškivanjaˮ, sednice Izvršnog komiteta i Brionskog plenuma, Ranković je isključen iz CK i iz SKJ i odstranjen sa svih javnih funkcija. I danas vladaju oprečna mišljenja kako o samom njegovom padu, tako i o celokupnom njegovom životu i onome što je radio.

Aleksandar Ranković Leka, ili konspirativno „drug Markoˮ, umro je 19. avgusta 1983. godine i sahranjen je u Aleji narodnih heroja na beogradskom Novom groblju.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1878.godine umro je slikar i pesnik Đura Jakšić;
1920.godine u Kraljevini SHS održani su prvi izbori za Ustavotvornu skupštinu;
1928.godine rođen je književnik i akademik Miodrag Pavlović;
1950.godine rođen je muzičar Boris Bizetić;
1950.godine osnovan je Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

24058917_1689964931034963_3966625841482811959_n
Prethodni članak

BEOGRAD: O DISU I SVETLOSNE LESTVE ZLATE KOCIĆ

Jova
Naredni članak

Rođen je muzičar i glumac Jovan Radovanović