AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen istoričar prava, profesor i akademik Valtazar Bogišić

Na današnji dan, 7. decembra 1834. godine u Cavtatu je rođen istoričar prava, profesor i akademik Valtazar Bogišić.

Nakon osnovne škole u rodnom gradu, radio je i putovao po Dalmaciji sa ocem trgovcem. Posle njegove smrti 1856. godine upisao je gimnaziju u Padovi i maturirao u Veneciji. Potom je u Beču pohađao nastavu iz prava, filozofije, filologije i istorije, i izučavao političku ekonomiju. U Gisenu je 1862. godine postao je doktor filozofije, a dve godine kasnije i doktor prava u Beču. Radio je kao činovnik u bečkoj Dvorskoj biblioteci, a od 1868. godine kao školski nadzornik u banatsko-sremskoj Vojnoj krajini, te kao profesor slovenskih prava u Odesi.

Bio je član Ujedinjene omladine srpske, Srpske kraljevske akademije i dopisnik više glasila i društava. Na poziv kneza Nikole uradio je Imovinski zakonik za Crnu Goru, posle čega je postao i ministar pravde u Crnoj Gori. Na tom položaju je bio do 1899. godine, nakon čega je otputovao u Pariz i nastavio da se bavi naukom. Kao pravnik i profesor naročito se bavio izučavanjem običajnog i uporednog prava, kao i porodičnog i naslednog prava. Znatan je i njegov doprinos i u oblasti sakupljanja običaja našeg naroda, kao i u prikupljanju i zapisivanju naših narodnih  pesama.

Valtazar Bogišić umro je u Rijeci 24. aprila 1908. godine i sahranjen je u rodnom Cavtatu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1857. godine rođen je jedan od najvećih srpskih slikara i član SANU Uroš Predić;
1914. godine u Nišu je potpisan dokument poznat pod nazivom Niška deklaracija;
1927. godine rođen je kompozitor, muzikolog, profesor i akademik Vlastimir Peričić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Foto: Vikipedija
Prethodni članak

SRPSKA DOBROTVORKA MARIJA TRANDAFIL

FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/ RTS1
Naredni članak

Rođen je glumac Milenko Zablaćanski