АктуелностиНа данашњи дан

Рођен филолог и професор Милан Решетар

На данашњи дан, 1. фебруара 1860. године у Дубровнику рођен је филолог, слависта и историчар књижевности, др филозофије и професор Милан Решетар.

Након школовања у родном граду, словенску и класичну филологију је студирао у Бечу и Грацу. Радио је затим као учитељ у Копру, Задру и Сплиту, да би 1891. године прешао у Беч. Тамо је постао професор на Универзитету и ту остао до 1919. године, када се запослио на загребачком Филозофском факултету, где је 1928. године дочекао пензију.

У научном раду бавио се како проучавањем  језика старих споменика, дијалеката и акцената, тако и питањима из књижевне и културне историје Дубровника, те издавањем дела старих писаца и нумизматиком, о чему је оставио више радова.

Био је члан више института и научних академија, међу којима су Руска академија у Петрограду, Чешка академија у Прагу, ЈАЗУ, Српска краљевска академија и друге.

Последње године живота Милан Решетар провео је бавећи се науком у Фиренци, где је и умро 14. јануара 1942. године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1922. године рођена је филмска, позоришна и ТВ редитељка Соја Јовановић;
1933. године рођена је књижевница и академик Светлана Велмар-Јанковић;
1950. године основан је Железнички музеј у Београду;
1994. године умро је историчар и академик Радован Самарџић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Краљ Петар и краљ Никола 1916. године

Извор: Црна Гора у очима Европе (Момир Марјановић)
Претходни чланак

КРАЉ НИКОЛА: ЖИВЈЕЛО НАШЕ МИЛО СРПСТВО

250px-Slavoljub_Stefanovic_Ravasi
Наредни чланак

Умро је редитељ Славољуб Стефановић Раваси