AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je scenarista i pisac Gordan Mihić

Na današnji dan, 19. septembra 1938. godine u Mostaru je rođen scenarista i dramski pisac Gordan Mihić. Godine 1941. je sa majkom i bratom, uz pomoć ujaka i jednog nemačkog vojnika, stigao u Beograd. Oca, dedu i još dvadeset četiri člana porodice ubile su ustaše. Nakon Beograda, ubrzo su otišli u Sokobanju, odakle se nakon osnovne škole ponovo obreo u Beogradu, gde je pohađao gimnaziju. Već u to vreme je pisao za „Borbu“, u kojoj je 1957. godine i počeo da radi kao novinar, da bi se potom pored novinarstva posvetio pisanju scenarija, kao i pedagoškom radu na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti. Do sada je napisao više od deset pozorišnih komada, tridesetak TV serija i drama, četrdesetak radio-drama, pedesetak scenarija za filmove, nekoliko knjiga i scenario za strip, a za svoje stvaralaštvo je dobio i mnoge nagrade i priznanja. Neka od najpoznatijih ostvarenja Gordana Mihića su „Kad budem mrtav i beo“, „Buđenje pacova“, „Kamiondžije“, „Čuvar plaže u zimskom periodu“, „Pas koji je voleo vozove“, „Balkan ekspres“, „Srećna nova ’49“, „Dom za vešanje“, „Siroti mali hrčki“ i drugi, a trenutno radi na seriji „Namanjići“.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1799. godine rođen je književnik Jovan Hadžić;
1850. godine rođen je vajar Petar Ubavkić;
1914. godine počeo je boj na Mačkovom kamenu u Prvom svetskom ratu;
1975. godine umro je srpski lekar infektolog, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, predsednik Srpskog lekarskog društva i akademik Kosta Todorović;
1999. godine umro je srpski filolog, lingvista i redovni član SANU Pavle Ilić;
2009. godine umro je biolog i akademik Dušan Kanazir.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Belgrade_Treaty_1739
Prethodni članak

Potpisan je Beogradski mir

Andrejka,_Ikiš_i_Andrica
Naredni članak

Umro je lekar, fudbaler i fudbalski radnik Mihailo Andrejević