АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је сценариста и писац Гордан Михић

На данашњи дан, 19. септембра 1938. године у Мостару је рођен сценариста и драмски писац Гордан Михић. Године 1941. је са мајком и братом, уз помоћ ујака и једног немачког војника, стигао у Београд. Оца, деду и још двадесет четири члана породице убиле су усташе. Након Београда, убрзо су отишли у Сокобању, одакле се након основне школе поново обрео у Београду, где је похађао гимназију. Већ у то време је писао за „Борбу“, у којој је 1957. године и почео да ради као новинар, да би се потом поред новинарства посветио писању сценарија, као и педагошком раду на београдском Факултету драмских уметности. До сада је написао више од десет позоришних комада, тридесетак ТВ серија и драма, четрдесетак радио-драма, педесетак сценарија за филмове, неколико књига и сценарио за стрип, а за своје стваралаштво је добио и многе награде и признања. Нека од најпознатијих остварења Гордана Михића су „Кад будем мртав и бео“, „Буђење пацова“, „Камионџије“, „Чувар плаже у зимском периоду“, „Пас који је волео возове“, „Балкан експрес“, „Срећна нова ’49“, „Дом за вешање“, „Сироти мали хрчки“ и други, а тренутно ради на серији „Намањићи“.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1799. године рођен је књижевник Јован Хаџић;
1850. године рођен је вајар Петар Убавкић;
1914. године почео је бој на Мачковом камену у Првом светском рату;
1975. године умро је српски лекар инфектолог, професор Медицинског факултета у Београду, председник Српског лекарског друштва и академик Коста Тодоровић;
1999. године умро је српски филолог, лингвиста и редовни члан САНУ Павле Илић;
2009. године умро је биолог и академик Душан Каназир.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Belgrade_Treaty_1739
Претходни чланак

Потписан је Београдски мир

Andrejka,_Ikiš_i_Andrica
Наредни чланак

Умро је лекар, фудбалер и фудбалски радник Михаило Андрејевић