АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

РАДОСЛАВ (1223–1233)

Радослав је дошао на престо по праву прворођења, после смрти свога оца, Стевана Првовенчаног. Он је био проглашен за престолонаследника већ раније, а изгледа да је био и крунисан заједно са својим оцем. Жењен ћерком епирског цара Тодора Анђела, најмоћнијег тада владара на Балкану, Радослав је, ослањајући се на искуство свога стрица Саве, који је био уз њега, имао услове за дугу и срећну владу. Али, како по свему изгледа, Радослав је био слаб и попустљив, без воље и без иницијативе. Није вероватно без разлога што га је традиција представила као човека „женопокорива” и „повређеног умом”. По тој традицији њега је жена и упропастила, и због ње је изгубио престо, а умало није због ње изгубио и главу. Наравно да је веома тешко одредити колико је у овој традицији уопште, а још теже колико у детаљима истине.

Сигурно је да Радослав није био јак, ни као човек ни као владар, и да је у земљи стога владало незадовољство, које није могао уклонити ни велики ауторитет Светог Саве.

Када су Радославова таста победили Бугари (1230. године), те је изгубио престо, није се ни Радослав више могао одржати. Мада је Сава бранио личност и легитимитет Радославов, он је збачен са престола и побегао је у Дубровник. Ту је издао Дубровчанима повељу са обећањем великих повластица ако се врати на престо. И та повеља показује његову слабу свест и слабу вољу.

Из Дубровника је Радослав отишао у Драч, где га је, по традицији, жена оставила и одбегла за команданта места.

После тога Радослав се вратио у Србију и покалуђерио се. У политичком животу није више играо никакву улогу.

Станоје Станојевић

 

Извор: Станојевић 2013: Станоје Станојевић, Сви српски владари : биографије српских (са црногорским и босанским) и преглед хрватских владара, Београд: „Отворена књига”, стр. 35.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Oskar-Danon-maestro-bez-domovine
Претходни чланак

Умро је композитор и диригент Оскар Данон

grbic
Наредни чланак

Рођен је писац, историчар и професор Манојло Грбић