АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

ПУТОВАЊЕ: Седмовековна српска духовност западно од Дрине

Удружење Личана, Гацке Долине и Врховина организује обилазак светиња Лике, Далмације и Босне. Полазак из Београда је у петак 28. септембра у 21.30, повратак у недељу 30. септембра у касним вечерњим сатима (у зависности од задржавања на граничним прелазима). Цена путa је 55 евра. У цену је урачунат превоз аутобусом, смештај и вечера. Пријаве трају до 16. септембра 2018. године. Број места је ограничен. Пријаве и информације на телефон 064 / 2880-488. Напомена организатора: „Молимо да се не пријављују особе које планирају правити инциденте!ˮ

У току путовања планиран је обилазак: манастира Гомирје, села Смиљан (родног села Николе Тесле), цркви у Дерингају и Штикади, манастира Крка, манастира Крупа, цркве у Стрмици, Грахова (кућа Гаврила Принципа у Обљају), цркве и спомен-костурнице у Ливну и манстира Веселиње (Гламоч).

Манастир Гомирје

Манастир Гомрирје припада Горњокарловачкој епархији и најзападнији је српски манастир у Европи старијег датума. Подигнут је око 1600. године а налази се у близини места Врбовско. Први монаси у овај манастир дошли су из манастира Крке у Далмацији, а у многим изворима може се пронаћи податак да је у њему својевремено боравило и до 300 монаха. У овом манастиру 1810. године замонашио се Јосиф Рајачић, који 1848. постаје и патријарх српски. Ујак Николе Тесле, Петар Мандић такође се замонашио у овом манаситиру 1890. и добио име Николај. Две године касније, приликом свог другог доласка из Америке, Никола Тесла посетио је свог ујака, те је тако и сам на кратко боравио овде. Још једна личност вредна помена у вези са овим манастиром јесте и Саво Мркаљ, српски филолог, књижевник и реформатор српског писма који се 1911. такође замонашио у овом манастиру добивши име Јулијан. Током Првог светског рата манастир је претворен у логор за политички оптужене српске свештенике. У Другом светском рату, 1943. године, манастир је запаљен, док је игуман Теофан Косановић убијен (одведен је у логор Јадовно). Цео манастирски комплекс обновљен је 1967. године.

Манастир Гормије са црквом посвећеном Рођењу Светог Јована Претече и данас представља чувар православља на овим просторима и са радошћу дочекује све православне вернике који му се увек поново враћају.

Манастир Гомирје

Манастир Гомирје (Извор: http://www.gospic.rs/monasi-manastira-gomirja-rodjeni-u-lici/)

Смиљан

Мало личко село Смиљан поред Госпића познато је по великом научнику Николи Тесли због кога ово место годишње посети преко 35.000 туриста. Тесла је у Смиљану стицао прва знања која ће га касније, далеко од његовог завичаја учинити једним од највећих генија икада.

У оквиру Меморијалног центра налази се родна кућа Николе Тесле као и црква посвећена Светим апостолима Петру и Павлу. Црква је изграђена 1756. након чега је неколико пута рушена, али сваки пут након тога и обнављана. У њој је службовао Николин отац, Милутин Тесла, а сам Тесла крштен. О томе о каквим људима је реч говори и податак да је Милутин говорио чак преко осамнаест језика, а Никола седам или осам. Одмах поред цркве налази се и православно гробље на коме је сахрањено 530 Срба из Смиљана, страдалих у Другом светском рату.

О Теслиној посебности и значају много би се могло говорити, али његову величину можда најбоље осликава његова изјава: „Надахнути хришћанством и науком способни смо да чинимо највише што се може за добробит људског рода.ˮ

Црква Светих апостола Петра и Павла и Теслина родна кућа

Црква Светих апостола Петра и Павла и Теслина родна кућа  (Извор: http://www.gospic.rs/na-ognjistu-nikole-tesle/)

Штикада

У Штикади, малом месту поред Грачаца, налазе се црква посвећена Св. апостолима Петру и Павлу, саграђена 1905. године. И овде је неизоставно поменути Николу Теслу јер се његова мајка породила у запрежним колима управо у близини ове цркве, што је мало познато.

Црква је срушена током Другог светског рата, када су овде чињени и злочини над српским народом. Обнова је почела 2017. године, а пар дана од почетка радова, на Петровдан, служена је и прва архијерејска литургија, након деценија у којима је црква била у корову.

Црква у Штикади, пре и током обнове

Црква у Штикади, пре и током обнове (Извор: https://banija.rs/)

Дерингај

Још један храм Српске православне цркве посвећен Успењу пресвете Богородице налази се у околини Грачаца у селу Дерингај. Саграђен је 1863, страдао је током Другог светског рада, тренутно је у рушевном стању и сада стрпљиво чека своју обнову. Одмах поред цркве налазе се споменици предака Николе Тесле са мајчине стране – прадеде Томе, деде Николе и ујака Томе, који су богослужили у овом храму. Поред Дерингаја налази се место Томингај, у коме је рођена Георгина Ђука Мандић, мајка Николе Тесле, а које је име добило управо по свештенику Томи Мандићу.

Остаци срушене цркве у Дерингају

Остаци срушене цркве у Дерингају

Манастир Крупа

Манастир Крупа саграђен је 1317. године и најстарији је православни манастир на простору Далматинске епархије. Налази се у близини природне границе Лике и Далмације и представља духовни центар православних Срба са овог подручја. Ктитори манастира били су краљ Милутин, Стефана Дечански, Душан Силни и Ангелина Крушедолска. У периоду од 1617. до 1620. фрескописао га је хиландарског монах Георгије Митрофановић, који је осликао и трпезарију манастира Хиландара. Током свог постојања манастир је био просветни центар у коме су боравили књижевници Симо Матавуљ и Доситеј Обрадовић. Иако је манастир често паљен и пустошен, он седам векова и даље чува вредна духовна сведочанства и има богату ризницу спремну да је покаже сваком добронамерном путнику.

Манастир Крка

Манастир Крка налази се на обали истоимене реке, у околини места Кистање у Даламцији, и посвећен је Светом арханђелу Михаилу.

Манастир је 1350. године подигла српска принцеза Јелена, сестра цара Душана, удата за Младена Шубашића, на месту где је апостол Павле држао проповед, о чему сведоче и катакомбе испод самог манастира које потичу из првог века наше ере.

Ризница манастира се по својој вредности убраја у једну од најбогатијих у оквиру Српске православне цркве.

Прва школа за свештена лица у српском народу, Богословија Три Јерарха отворена је управо у склопу манастира Крка 1615. године, и са мањим прекидима у свом раду делује и данас. Нова зграда Богословије освештана је 1985. године када је у темељ је узидан по камен из оближњих манастира Крке, Крупе и Драговића, али и из Пећке патријаршије уз наду да ће Богословија наставити да даје нове чуваре православља. (Извор: http://manastiriusrbiji.com/manastir-krka/)

Стрмица

Недалеко од Книна, у месту Стрмици, у близини тромеђе Лике, Далмације и Босне, налази се црква новијег датума – посвећена празнику Рођења пресвете Богородице из 1913. године. Звона која су првобитно била постављена на овој цркви скинули су Аустроугари током Првог светског рата, и претопили их у муницију. Црква је била без звона све до 1932. године, када је нова звона поставио парох Момчило Ђујић, а која се и данас налазе на цркви. у Стрмици је једно време боравио и Петар Мркоњић, односно краљ Петар I Карађорђевић.

Сваке године у јулу у порти Cркве у Стрмици одржава се Сијело Тромеђе – скуп ојкачких група, гуслара, диплара и фолклораша.

Црква у Стрмици

Црква у Стрмици

Грахово (родна кућа Гаврила Принципа у Обљају)

У близини Босанског Грахова, у Селу Обљај роћен је 1894. године Гаврило Принцип. Његова родна кућа, која је била претворена у музеј, 1995. године је спаљена и од ње је остао само темељ док је дрвени, горњи део спаљен. Од Видовдана 2014. године обновљена кућа са реконструисаним намештајем из Гавриловог времена нуди и богату музејску поставку која говори о његовом лику и животу.

Родна кућа Гаврила Принципа

Родна кућа Гаврила Принципа

Ливно

У Ливну, месту у југозападном делу Босне и Херцеговине, налази се Црква Успења пресвете Богородице, чија је градња почела 1859. године. У Другом светском рату црква је девастирана, а потом и обновљена 1979. године. Поред цркве се налази Спомен-костурница Свете Марине – Огњене Марије у којој су 1991. године похрањене мошти преко хиљаду страдалих Срба из Другог светског рата које су се до тада налазиле у јамама. Опело је тада служио блаженопочивши патријарх Павле заједно са многобројним владикама и свештеницима. У последњем рату костурница је минирана, а мошти страдалника оскрнављене. Обнова је почела 2001. године.

У Ливну се, изнад града, налази кула старца Вујадина, хајдука из српског села Казанци, али и плоча са ознаком на којој је Иван Горан Ковачић завршио писање своје поеме Јама, инспирисан страшним страдањима Срба у овом крају.

Црква у Ливну

Црква у Ливну (Извор: http://jadovno.com/arhiva/en-lat-528/articles/u-livnu-sesnaest-godina-kasnije-.html)

Манастир Веселиње

Манастир Веселиње налази се у околини Гламоча и посвећен је Рођењу Св. Јована Крститеља. Манастирски храм подигнут је 1970–1975. године на темељима старог храма Св. апостола Петра и Павла, који је запаљен у Другом светском рату. У манастирском комплексу налази се спомен-костурница са посмтрним остацима око 1.700 новомученика пострадалих 1941. године извађених из јама и других страдалних места са простора Гламоча. Ктитор манастира је Веселин Весо Наерловић, по коме је манастир и добио име, а који је сахрањен поред самог манстира. Манастир је уништен у последњем рату, али је пар година касније почела његова обнова. Захваљујући труду монаштва и милости Божијој манастир данас свакодневно са радошћз прима верни народ.

Mанастир Веселиње

Mанастир Веселиње

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Pop_Luka_Lazarević
Претходни чланак

Поп Лука Лазаревић – вођа коњице на Мишару

radojka
Наредни чланак

Рођена је хармоникашица и композитор Радојка Живковић