Да се не заборавиЗанимљивости

ПУТЕВИМА ГРОФА САВЕ ВЛАДИСЛАВИЋА

„Лутамо данас светом као идеолошки бескућници, по рушевинама сурових утопија, пародија среће, тражећи обрисе империје која за сада постоји само у нама. Тражимо савез против духа времена, цивилизације комфора, диктатуре благостања, смрти на кредит. Тражимо нашу цркву и наше царство. Путујемо на Исток. Никада није било јасније него данас да оно што се зове Запад није исто што и Европа, чак да су то две различите и супротстављене идеје живота. Запад се показао као цивилизација ниских инстиката материјализма, без свог духовног центра, без идеала. Никада Европа није била удаљенија од високих идеала који су је створили. Посрнула, поражена и окупирана служи конзулима интернационале у свеопштем рату против традиције коју је сама изгубила. Ми се налазимо у вртлогу рата рата Запада против традиције, рата модерне против традиције, наметљиве празнине против смисла живота. (…) Традиција нам је говорила давно заборављеним језиком предака. Тамо је некада био наш дом. Тамо је све наше и почело. Крваво и величанствено. Крв чува сећање. Сибир је земља хиперборејског круга.”

(…)

„У далеком Сибиру, близу границе са Монголијом, налази се градић Троицкосавск, данас Кјахта, који је основао Србин из Херцеговине, гроф Сава Владиславић, док је за руски двор преговарао и успоставио границу са Кином.

Огромна је важност његовог подухвата јер је коначно утврђена 6.000 км дугачка граница, која скоро неизмењена траје и до данас. Била је то круна активности човека који је саветовао цара Петра Великог у више ратова, основао тајну службу Русије, на тргу робова купио прадеду будућег песника Пушкина, пунио Ермитаж делима великих мајстора и који никада није заборавио одакле је.

У граду је Сава Владиславић подигао и цркву посвећену Светом Сави, као духовну предстражу на источној граници Царства. Крајем 18. века, црква је уништена у пожару. На том месту подигнута је велика Црква Св. Тројице, чији део је посвећен нашем Св. Сави Немањићком.

У периоду бољшевичког атеизма била је обесвећена. Намера у Русији је да се ово велелепно здање, сада у рушевинама, обнови и да му се врати некадашњи значај и сјај. Уз велико поштовање према оснивачу њиховог града, у Кјахти је прослављена 285. годишњица од оснивања града на коју смо и ми били позвани.

Са нама је био и Бранко Вукомановић, један од потомака велике лозе Владиславића, који је граду, на поклон донео икону Св. Саве. Путујући ка срцу Евроазије, путовали смо и кроз историју овог дела Сибира, пуну необичних личности, тако важних за нас и судбину нашег континента.ˮ

Сниматељ: Часлав Петровић

Уредник и редитељ: Драган М. Ћирјанић.

Извор: YOUTUBE

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Slobodan_V._Ribnikar
Претходни чланак

Рођен је професор и академик Слободан Рибникар

Rista_Vukanovic_(1873-1918)
Наредни чланак

Умро је сликар Риста Вукановић