АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

Прво издање књиге „Сарајевски заверенициˮ

Фондација Српски легат дошла је до првог издања вредне историјске књиге Сарајевски завереници, коју је написао српски војвода Доброслав Јевђевић 1953. године у Италији.

сарајевси завереници

Војвода Јевђевић био је учесник атентата на генерала Поћорека 1908. године, Сарајевског атентата, припадник Младе Босне и четнички војвода у Херцеговини за време Другог светског рата.

Књига између осталог садржи писмо Јова Принципа свом брату Гаврилу, писмо Чабриновићеве сестре, као и сестре атентатора Грабежа.

Немачки историчар Херман Вендел забележио је својевремено о овој књизи: „Иако сам се студиозно бавио питањем атентата, нашао сам у Вашем рукопису много непознатих момената и највјернији приказ ликова главних атентатора.ˮ

корице2

Као што смо већ написали, прво издање угледало је светлост дана 1953. године, а један од власника првог издања ове књиге је Горан Дебелногић, наш земљак из Кливленда (Охајо, САД), коме се захваљујемо на фотографијама.

У прилогу се могу видети фотографије које свједоче о оригиналности овог дела, години њеног објављивања, као и поменута писма, а у наредном периоду делићемо са вама текстове из ове вредне књиге.

ПИШЕ: Дајана Алексић

ПРИРЕДИЛА: Дајана Алексић

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

4. Grocanska carsija
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

spomenik
Наредни чланак

Почела је немачка одмазда позната као „Крвави маршˮ