Ова стратешка област има за циљ да подстакне људе који су допринели српској култури, уметности, науци и спорту и да сачувамо успомену на њихов живот и рад.

Зашто се бавимо овим проблемом? У претходних двадесетак година сведоци смо владавине увозних инстант садржаја сумњивог квалитета у сваком смислу и потискивања правих позитивних, традиционалних, људских и породичних. Подсећањем и промовисањем рада људи који су својим свакодневним животом унели позитиван утицај на културу, уметност, науку и спорт Србије желимо да подсетимо на значај рада сваког појединца. На тај начин желимо да их сачувамо од заборава и пренесемо поруку да друштво памти и цени такве доприносе свом развоју.

Шта желимо да постигнемо? Циљ фондације Српски легат је да истицањем позитивних примера појединаца инспиришемо садашње и будуће генерације нашег народа на акцију, да свако од нас да свој допринос развоју Србије у домену свог рада и да својим начином живљења и понашања свако од нас ствара слику о Србији у свету.

Како планирамо да то постигнемо? Утицање на свест је дугорочан процес и Фондација је свесна да је истицање позитивних примера само један од начина да поспешимо процес преузимања одговорности сваког појединца за развој друштва. Медијском кампањом кроз издавачке пројекте и продукцију документарних филмова желимо да сачувамо успомену на изузетне људе и да инспиришемо грађане подсећајући их на то шта су српски великани пружили како нашој земљи, тако и свету.

Програми / пројекти које планирамо у овој области:

  1. Серијал књига и документарних филмова о личностима које су обележиле српску културу, уметност, науку и спорт. Књиге и документарни филмови конципирани су тако што су интервјуисане личности које су блиско познавале великане. Они описују животе наших великана из перспективе некога на кога су те личности утицале својим примером. Желимо да прикажемо велике уметнике, научнике, спортисте, људе који су обележили одређени део српске баштине, а на начин који је близак сваком грађанину наше земље.

Фондација Српски легат

ТРАГОВИМА ВЕЛИКАНА – прва сведочанства

Print Friendly, PDF & Email