Ова стратешка област има за циљ да афирмише људе који су допринели српској култури, уметности, науци и спорту и да сачувамо успомену на њихов живот и рад.

Зашто се бавимо овим проблемом? У претходних двадесетак година сведоци смо владавине увозних инстант садржаја сумњивог квалитета у сваком смислу и потискивања правих позитивних, традиционалних, људских и породичних вредности и квалитета из свакодневног живота грађана Србије. Подсећање и промовисање рада људи који су својим свакодневним животом вршили позитиван утицај на културу, уметност, науку и спорт Србије желимо да подсетимо на значај рада сваког појединца. На тај начин желимо да сачувамо од заборава и пренесемо поруку да друштво памти и цени такве доприносе свом развоју.

Шта желимо да постигнемо? Циљ Фондације Српски Легат је да истицањем позитивних примера појединаца инспиришемо садашње и будуће генерације грађана Србије на акцију, да свако од нас да свој допринос развоју Србије у домену свог рада и да својим начином живљења и понашања свако од нас ствара слику о Србији у свету.

Како планирамо да то постигнемо? Утицање на свест је дугорочан процес и Фондација је свесна да је истицање позитивних примера само један од начина да поспешимо процес преузимања одговорности сваког појединца за развој друштва. Медијском кампањом кроз издавачке пројекте и продукцију документарних филмова желимо да сачувамо успомену на изузетне људе и да инспиришемо грађане подсећајући их на то шта су српски великани пружили Србији и свету.

Програми/пројекти које планирамо у овој области:

1. Серијал књига и документарних филмова о личностима које су обележиле српску културу, уметност, науку и спорт. Књиге и документарни филмови су конципирани тако што су интервјуисане личности које су блиско познавале великане и које описују животе српски великана из перспективе некога на кога су утицале својим примером, желимо да прикажемо велике уметнике, научнике, спортисте, људе који су обележили одређени период српске баштине на начин који је близак сваком грађанину Србије. У припреми је тренутно књига и документарни филм о глумици Радмили Савићевић. Почета паралелно још два пројекта која ће бити накнадно најављена.

ТРАГОВИМА ВЕЛИКАНА – прва сведочанства