Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије и вратили достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Својим радом и примером Српски Легат жели да створи покрет који ће вратити вредност и свест о историји, традицији, култури, књижевности, уметности и другим аспектима српског наслеђа народу, односно да прикаже животе људи који су је градили и животе људи који настављају у истом духу то да раде и да кроз приказ историје Србије укаже на потенцијал Србије данас.

Верујемо да подизањем свести о вредности српског наслеђа и чувањем националних вредности, сваки појединац који живи у Србији данас, може допринети развоју Србије на свој јединствени начин и да уједињењи напори доводе до Србије у каквој желимо да живимо и радимо.

Важно је познавати своје корене и још важније је имати правилне узоре који су нам оставили данашњицу у завештање надајући се да ћемо следити исти пут и стварати још боље сутра не заборављајући да нас наши преци и наша дела чине оним што јесмо. Српски Легат жели својим радом да оживи свест идеје „бити човек“ и доприноса појединца добробити народа и државе.