AktuelnostiNa današnji dan

Pročitan je hatišerif na Tašmajdanu

Na današnji dan, 12. decembra 1830. godine po gregorijanskom, a 30. novembra po julijanskom kalendaru, na Tašmajdanu u Beogradu, u prisustvu beogradskog paše, kneza Miloša, turskih velikodostojnika, činovnika srpske uprave, narodnih predstavnika, mnogih spahija i velikog broja građana i seljaka iz okoline, svečano je pročitan sultanov hatišerif.

Bio je to drugi po redu hatišerif koji je sultan izdao Srbima, a njime je Srbija dobila prava na široku unutrašnju autonomiju. Tako je tim dokumentom Srbima priznata sloboda veroispovesti, a knezu Milošu, uz dodatni berat, naslednost kneževske titule i u sultanovo ime mu je povereno upravljanje srpskim narodom, ali uz pomoć skupštine starešina, koji nisu mogli biti zbačeni ukoliko se ne dokaže da su radili protiv bezbednosti Turskog carstva. Srbiji su vraćene granice od pre 1813. godine, koje je jedna rusko-turska komisija naknadno trebalo da utvrdi.

Srbija je trebalo da plaća paušalno utvrđen godišnji tribut kao obeštećenje za sva ekonomska prava i turske posede koji se prenose na srpsku upravu. Srbi su dobili pravo da drže potreban broj vojske, da otvaraju bolnice, štamparije, poštansku službu, kao i pravo na nezavisnost sudova, a svi Turci civili je trebalo da napuste Srbiju, osim garnizona po utvrđenim gradovima: Beograd, Šabac, Smederevo, Užice, Soko i Kladovo. Dobijanje ovog hatišerifa i njegovo objavljivanje imalo je širok odjek u inostranstvu, a naročito kod Srba u Sremu, Banatu, Bačkoj i Slavoniji.

Ipak, samostalnost je donela nove probleme…

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1792. godine počela je sa radom najstarija gimnazija u Srba ;
1806. godine poginuo je Vasa Čarapić, Zmaj od Avale;
1806. godine je Beograd oslobođen u Prvom srpskom ustanku;
1830. godine pročitan je hatišerif na Tašmajdanu;
1858. godine počela je Svetoandrejska skupština;
1936. godine rođen je slikar i ilustrator Milorad Mića Mihajlović;
1958. godine umro je naučnik i akademik Milutin Milanković;
1958. godine umro je istoričar, književnik, političar i akademik Slobodan Jovanović;
2010. godine umro je pesnik i filmskki kritičar Ivan Rastegorac.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

131124672_230357998443359_8222487110863932681_n
Prethodni članak

NJEGOŠ O VUKU

Jovanović i Skerlić
Naredni članak

SLOBODAN JOVANOVIĆ O JOVANU SKERLIĆU