АктуелностиНа данашњи дан

Принц Еуген Савојски је заузео Београд

На данашњи дан, 16. августа 1717. године на територији Београда се одиграла једна од највећих битака у новијој историји. Након што су победили Турке код Петроварадина почетком августа претходне године, Аустријанци су као главну мету за 1717. годину одредили заузимање Београда.

Огромна војска од око 150.000 војника, међу којима је било и десeтак хиљада Срба, коју је предводио већ прослављени војсковођа, принц Еуген Савојски, кренула је с пролећа те године ка Београду.

Они су средином јуна понтонским мостом код Вишњице прешли Дунав, решени да Турцима приђу с леђа, а да би им одвратио пажњу, Савојски је наредио и тактички покрет према Шапцу. Иако је Београд бранило само око 30.000 људи, до почетка августа град се и даље држао, а тада је Турцима стигло појачање од 150.000 војника, који су сада Аустријанцима пришли с леђа.

У таквим околностима, Еуген Савојски је одлучио да на данашњи дан нападне новопристиглу Турску војску. Битка у којој се сукобило мало мање од 300.000 људи, трајала је око пет сати и, уз помоћ магле, у потпуности је припала Аустријанцима. Погинуло је око 13.000 Турака и око 2.000 аустријских војника, док је турска посада у граду била само неми посматрач догађаја.

Они су два дана касније истакли белу заставу на бедемима, те им је уговором о капитулацији било одређено да напусте тврђаву у затеченом стању са артиљеријом и муницијом, и дозвољено да се уз пратњу музике, са женама и децом, иселе у Турску. На вест о освајању Београда, Турци су без борбе предали и Шабачку тврђаву, напустили друга места низ Дунав све до Оршаве, и Србију до Ниша.

Јула следеће године Аустријско-турски рат је завршен Пожаревачким миром, према чијим су одредбама, поред осталог, северна Србија са Београдом и северна Босна припали Аустрији, у чијем су саставу остали наредну двадесет једну годину.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1878. године рођен је композитор и педагог Исидор Бајић;
1899. године рођен је књижевник Раде Драинац;
1914. године почела је Церска битка;
1921. године умро је краљ Петар I Карађорђевић;
1984. године умро је песник, писац и новинар Душко Радовић;
1995. године умро је фудбалер и тренер Љубиша Броћић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

crop-1149914_1280
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

StevanKragujevic,_Lazar_Vujaklija,_Izlozba,_1985
Наредни чланак

Рођен је сликар Лазар Вујаклија