AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivosti

PRIČE I ANEGDOTE O DUNĐERSKIMA

* Dunđerski su u dvorac uveli parno grejanje, prvo na Balkanu. I danas se u Čelarevu rado prepričava anegdota o tehničkom savetniku koji je u Beču pazario cevi za grejanje, ali nije znao kako da ih preveze do Bačke. Na voz nisu mogle stati, a kada bi ih prevozio brodom, zarđale bi zbog isparenja vode i gazda bi ga prekorevao misleći da je kupio staru robu. Zbog toga su konstruisana specijalna volovska kola, koja su sedam nedelja putovala do Beča. Složeno postrojenje postoji i danas, ali je u lošem stanju.

* Po rečima slikara Milorada Stanojeva, koji živi u kući pored dvorca i stara se o njemu, po završetku Drugog svetskog rata neko od posluge Dunđerskih, lojalan novim vlastima, ispričao je kako je svaka od prostorija imala sef, u koji su bogati gosti ostavljali nakit. Pohotni „oslobodioci” su digli parket i potpuno ga uništili, ali blago nisu našli.

* Kralj Aleksandar Karađorđević, koji je ovde tri godine letovao s porodicom, redovnom brodskom linijom bi dolazio do Čelareva, gde bi ga čekale karuce i dovozile do dvorca. Kada bi kralj skinuo naočare i promenio odelo, niko ga nije prepoznavao, pa bi dolazio neprimetno, bez svite i velike pompe. Meštani pričaju kako mu je jedne večeri bilo dosadno, pa je zamolio starog Gedeona Dunđerskog (1875–1939) da igraju poker ne znajući da je on čuveni kockar. Kralj je gubio velike svote i uvidevši da neće pobediti rekao: „Evo imam u ruci tri kralja, ja sam četvrti, to je poker kraljeva”, na šta mu je Dunđerski odgovorio: „Kada igra Dunđerski Geca i još ima četiri keca, onda četiri kralja ne valja”.

* Nakon Prvog svetskog rata i velike agrarne reforme, mnogo zemlje Dunđerskih dodeljeno je dobrovoljcima sa Solunskog fronta i tada su zahladneli odnosi između Gedeona i kralja Petra Prvog Karađorđevića. Gedeon Dunđerski je čak nameravao da poploča rampu prema vratima dvodinarkama s likom kralja Petra, kako bi ga konji kazili, a kralj mu je poručio da može to da uradi, ali da dinare postavi sečimice. Pošto bi mu u tom slučaju trebalo mnogo više novca, Gedeon je odustao. Nakon smrti Gedeona, Lazar Dunđerski i kralj Aleksandar su popravili odnose.

* U blizini Novog Bečeja je dvorac-letnjikovac grofa Ivana Ivanovića, koji je u miraz donela starija kćerka Lazara Dunđerskog, Emilija. Dvorac je ušao u legendu zbog raskalašnog života njegovog vlasnika, grofa Ivanovića. Jednom je, vele, na kartama izgubio ne samo posed već i ženu Emiliju. Dobitnik je predložio da grof Ivanović iz puške gađa jabuku na glavi supruge. Ako pogodi jabuku a ne glavu, sve dobija nazad. Grof, iako pijan, uspeo je da povrati imanje, ali ne i Emiliju. Nikada mu nije oprostila tu sramotu i zauvek ga je napustila.

* Jedan od čestih gostiju dvorca u Čelarevu bio je pesnik Laza Kostić. U početku je dolazio u svojstvu zabavljača, uveseljavao goste, recitujući na raznim jezicima, pričajući viceve i pletući svakojake igrice za vreme večere. Sluge su pričale da je, kada bi primetio da ga niko ne sluša, sipao sarmu ili neko drugo masno jelo u čašu i, nazdravljajući nezainteresovanim gostima, prosipao tečnost po njihovim skupocenim odelima.

* Istoričar umetnosti, književnik i kulturni radnik Milan Kašanin zapisao je: „Malo je verovatno da bi Dunđerski dali svoju kćer za Lazu. Ne samo stoga što je bio bez položaja i prihoda, nego zato što je bio trideset godina stariji od nje. Oni su pomišljali da je udaju za crnogorskog kneza Mirka, ali se on, u međuvremenu, oženio Natalijom Konstantinović. Lenka je pak poželela da pođe za novosadskog advokata Stevu Adamovića, ali je njima smetalo što je dve godine mlađi od nje.”

 

Pripremio: Srđan Rajković

 

Izvor: časopis Istorija, Ecoprint d. o. o., Beograd, februar 13/2011, str. 52.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

bell-4101461_1280
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

Dragomir-Acovic
Naredni članak

Rođen je arhitekta i heraldičar Dragomir Acović