АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

ПРИЧЕ И АНЕГДОТЕ О ДУНЂЕРСКИМА

* Дунђерски су у дворац увели парно грејање, прво на Балкану. И данас се у Челареву радо препричава анегдота о техничком саветнику који је у Бечу пазарио цеви за грејање, али није знао како да их превезе до Бачке. На воз нису могле стати, а када би их превозио бродом, зарђале би због испарења воде и газда би га прекоревао мислећи да је купио стару робу. Због тога су конструисана специјална воловска кола, која су седам недеља путовала до Беча. Сложено постројење постоји и данас, али је у лошем стању.

* По речима сликара Милорада Станојева, који живи у кући поред дворца и стара се о њему, по завршетку Другог светског рата неко од послуге Дунђерских, лојалан новим властима, испричао је како је свака од просторија имала сеф, у који су богати гости остављали накит. Похотни „ослободиоци” су дигли паркет и потпуно га уништили, али благо нису нашли.

* Краљ Александар Карађорђевић, који је овде три године летовао с породицом, редовном бродском линијом би долазио до Челарева, где би га чекале каруце и довозиле до дворца. Када би краљ скинуо наочаре и променио одело, нико га није препознавао, па би долазио неприметно, без свите и велике помпе. Мештани причају како му је једне вечери било досадно, па је замолио старог Гедеона Дунђерског (1875–1939) да играју покер не знајући да је он чувени коцкар. Краљ је губио велике своте и увидевши да неће победити рекао: „Ево имам у руци три краља, ја сам четврти, то је покер краљева”, на шта му је Дунђерски одговорио: „Када игра Дунђерски Геца и још има четири кеца, онда четири краља не ваља”.

* Након Првог светског рата и велике аграрне реформе, много земље Дунђерских додељено је добровољцима са Солунског фронта и тада су захладнели односи између Гедеона и краља Петра Првог Карађорђевића. Гедеон Дунђерски је чак намеравао да поплоча рампу према вратима дводинаркама с ликом краља Петра, како би га коњи казили, а краљ му је поручио да може то да уради, али да динаре постави сечимице. Пошто би му у том случају требало много више новца, Гедеон је одустао. Након смрти Гедеона, Лазар Дунђерски и краљ Александар су поправили односе.

* У близини Новог Бечеја је дворац-летњиковац грофа Ивана Ивановића, који је у мираз донела старија кћерка Лазара Дунђерског, Емилија. Дворац је ушао у легенду због раскалашног живота његовог власника, грофа Ивановића. Једном је, веле, на картама изгубио не само посед већ и жену Емилију. Добитник је предложио да гроф Ивановић из пушке гађа јабуку на глави супруге. Ако погоди јабуку а не главу, све добија назад. Гроф, иако пијан, успео је да поврати имање, али не и Емилију. Никада му није опростила ту срамоту и заувек га је напустила.

* Један од честих гостију дворца у Челареву био је песник Лаза Костић. У почетку је долазио у својству забављача, увесељавао госте, рецитујући на разним језицима, причајући вицеве и плетући свакојаке игрице за време вечере. Слуге су причале да је, када би приметио да га нико не слуша, сипао сарму или неко друго масно јело у чашу и, наздрављајући незаинтересованим гостима, просипао течност по њиховим скупоценим оделима.

* Историчар уметности, књижевник и културни радник Милан Кашанин записао је: „Мало је вероватно да би Дунђерски дали своју кћер за Лазу. Не само стога што је био без положаја и прихода, него зато што је био тридесет година старији од ње. Они су помишљали да је удају за црногорског кнеза Мирка, али се он, у међувремену, оженио Наталијом Константиновић. Ленка је пак пожелела да пође за новосадског адвоката Стеву Адамовића, али је њима сметало што је две године млађи од ње.”

 

Припремио: Срђан Рајковић

 

Извор: часопис Историја, Ecoprint d. o. o., Београд, фебруар 13/2011, стр. 52.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

bell-4101461_1280
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

Dragomir-Acovic
Наредни чланак

Рођен је архитекта и хералдичар Драгомир Ацовић