AktuelnostiNAJ@SOMBOR

Naj@Sombor – Galerija i muzejska zbirka u zdanju Preparandije

 

Patrijarh_srpski_Georgije_(1830_—_1907)Georgije Branković,  upravitelj somborske Srpske učiteljske škole – Preparandije (1862-1871), bio je i somborski prota  (1859- 1882),  a 1890. godine je izabran i za patrijarha srpskog. Kao patrijarh, podigao je znatan broj zadužbina, među kojima, tokom 1895. godine, i zdanje Preparandije u Somboru, sagrađeno na mestu nekadašnje kuće velikog župana Isidora Nikolića Srbogradskog. Patrijarh je novo zdanje namenio za nastavu muških odeljenja somborske Preparandije. Mada nije sačuvan arhitektonski nacrt ovog zdanja, pretpostavlja se da ga je projektovao Vladimir Nikolić, arhitekta patrijarha Brankovića, koji je projektovao i druge građevine po nalogu patrijarha. Nova jednospratnica somborske Preparandije sagrađena je u neorenesansnom stilu, sa prepoznatljivim polukružnim ugaonim pročeljem. Nastava u ovoj zgradi odvijala se sve do 1948. godine, a do 1963. g. ovde se nalazila vežbaonice Učiteljske škole, nakon čega su se u ovom zdanju nalazile prostorije Kulturno-prosvetne zajednice, Međuopštinskog prosvetno-pedagoškog zavoda i SIZ-a za obrazovanje.01 Preparandija

Povodom stogodišnjice izgradnje Preparandije, Opština Sombor je 1995. g. ovo zdanje svečano predala Učiteljskom (danas Pedagoškom) fakultetu u Somboru, baštiniku tradicije i nasledniku nekadašnje Preparandije. Zgrada je temeljno obnovljena između 2002. i 2010. godine, a danas se u njoj nalaze Galerija, Muzej obrazovanja učitelja, Zbirka starih učila i Biblioteka rariteta i stare i retke knjige Pedagoškog fakulteta u Somboru.

U Galeriji Preparandije izložene su stalne retrospektivne postavke somborskih slikara Save Stojkova (1925-2014), sa preko 100 njegovih dela, Pavla Blesića (1924), sa preko 50 dela i Zorana Stošića Vranjskog (1936) sa oko 20 izloženih dela. Muzejska zbirka Preparandije sadrži dokumenta, rukopise, fotografije i knjige, koji svedoče o 237 godina dugoj tradiciji obrazovanja učitelja u Somboru, a Zbirka starih učila oko 50 učila iz prirodnih nauka, koja su bila u upotrebi krajem XIX i početkom XX veka. Stara školska biblioteka somborske Preparandije  sadrži preko 4.000 knjiga štampanih od kraja XVII do kraja XIX veka, na srpskom, nemačkom, latinskom, francuskom, ruskom i mađarskom jeziku. Osim stalnih postavki, u ovom zdanju održavaju se izložbe, promocije, stručni i naučni skupovi, predavanja i mnoge druge manifestacije.

Print Friendly, PDF & Email
Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Zgrada-rektorata
Prethodni članak

Osnovan je Univerzitet u Kragujevcu

2015-french-open-day-eleven
Naredni članak

Rođen je najbolji srpski sportista svih vremena, Novak Đoković