АктуелностиНАЈ@СОМБОР

Нај@Сомбор – Галерија и музејска збирка у здању Препарандије

 

Патријарх_српски_Георгије_(1830_—_1907)Георгије Бранковић,  управитељ сомборске Српске учитељске школе – Препарандије (1862-1871), био је и сомборски прота  (1859- 1882),  а 1890. године је изабран и за патријарха српског. Као патријарх, подигао је знатан број задужбина, међу којима, током 1895. године, и здање Препарандије у Сомбору, саграђено на месту некадашње куће великог жупана Исидора Николића Србоградског. Патријарх је ново здање наменио за наставу мушких одељења сомборске Препарандије. Мада није сачуван архитектонски нацрт овог здања, претпоставља се да га је пројектовао Владимир Николић, архитекта патријарха Бранковића, који је пројектовао и друге грађевине по налогу патријарха. Нова једноспратница сомборске Препарандије саграђена је у неоренесансном стилу, са препознатљивим полукружним угаоним прочељем. Настава у овој згради одвијала се све до 1948. године, а до 1963. г. овде се налазила вежбаонице Учитељске школе, након чега су се у овом здању налазиле просторије Културно-просветне заједнице, Међуопштинског просветно-педагошког завода и СИЗ-а за образовање.01 Preparandija

Поводом стогодишњице изградње Препарандије, Општина Сомбор је 1995. г. ово здање свечано предала Учитељском (данас Педагошком) факултету у Сомбору, баштинику традиције и наследнику некадашње Препарандије. Зграда је темељно обновљена између 2002. и 2010. године, а данас се у њој налазе Галерија, Музеј образовања учитеља, Збирка старих учила и Библиотека раритета и старе и ретке књиге Педагошког факултета у Сомбору.

У Галерији Препарандије изложене су сталне ретроспективне поставке сомборских сликара Саве Стојкова (1925-2014), са преко 100 његових дела, Павла Блесића (1924), са преко 50 дела и Зорана Стошића Врањског (1936) са око 20 изложених дела. Музејска збирка Препарандије садржи документа, рукописе, фотографије и књиге, који сведоче о 237 година дугој традицији образовања учитеља у Сомбору, а Збирка старих учила око 50 учила из природних наука, која су била у употреби крајем XIX и почетком XX века. Стара школска библиотека сомборске Препарандије  садржи преко 4.000 књига штампаних од краја XVII до краја XIX века, на српском, немачком, латинском, француском, руском и мађарском језику. Осим сталних поставки, у овом здању одржавају се изложбе, промоције, стручни и научни скупови, предавања и многе друге манифестације.

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Zgrada-rektorata
Претходни чланак

Основан је Универзитет у Крагујевцу

2015-french-open-day-eleven
Наредни чланак

Рођен је најбољи српски спортиста свих времена, Новак Ђоковић