АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Преминуо је сликар Коста Миличевић

На данашњи дан, 12. фебруара (по неким изворима два дана раније) 1920. године у Београду је преминуо сликар Коста Миличевић.

Рођен је јуна 1877. године у Врацу код Скадра, а по доласку у Београд сликарство је прво учио у школи Кирила Кутлика, па потом студирао на aкадемијaма у Прагу, Бечу и Минхену. Након повратка у српску престоницу стекао је диплому Уметничко-занатске школе и ту радио као наставник, а 1910. године постао је члан Друштва српских уметника Лада.

У Првом светском рату најпре је учествовао као војник а касније и као ратни сликар Врховне команде на Крфу. У његовом опусу могу се разликовати четири периода: школски период, када је на почетку уметничког формирања био под утицајем сецесије; београдски период, када је напустио академски стил и почео да се изражава у густом пастуозном намазу боје и мрежи мрља, који личи на импресионистички поступак, када се упознао са сликарством Надежде Петровић и Милана Миловановића, и када су настале слике Савиначка црква, Пролеће и најпознатији његов Аутопортрет; велешки период, из ког је познат само мали број слика које су настале током Костиног учешћа у рату, одакле је због психичких проблема изазваних страхотама рата повучен на Крф; и крфски период, када је сликао пејзаже под медитеранским сунцем, и који заједно са претходним представља зенит његовог стваралаштва и потпуну афирмацију импресионизма у српском сликарству.

После рата у новембру 1919. године, учествовао је са својим радовима на изложби сликара Врховне команде, на којој је добио позитивне критике, али је, нажалост, скрхан болешћу, већ почетком наредне године преминуо у четрдесет трећој години живота, о чему домаћа штампа није известила, нити је сахрањен уз почасти које је заслужио.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1841. године рођен је песник Лаза Костић;
1859. године завршена је Светоандрејска скупштина;
1961. године умро је песник Бранко Миљковић;
1990. године умро је музичар Ненад Радуловић – Неша Лептир;
1994. године умрла је глумица Рахела Ферари;
2004. године умро је првак балета Народног позоришта у Београду и кореограф Душан Трнинић;
2010. године умро је фудбалски голман Петар Борота.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

250px-Jovan_Subotic
Претходни чланак

Рођен је песник, правник и политичар Јован Суботић

Лаза Пачу (Фото извор: Википедија)
Наредни чланак

ЛЕКАР ЛАЗАР ПАЧУ ‒ САМОУКИ ЕКОНОМСКИ СТРУЧЊАК КОЈИ ЈЕ СПАСАО СРБИЈУ ОД ДЕФИЦИТА