АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Преминуо је писац песме „Разболе се лисица“, Момчило Тешић

На данашњи дан, 25. фебруара 1992. године у Глумчу код Пожеге преминуо је књижевник, земљорадник и један од најпознатијих српских дечијих песника, Момчило Тешић. Рођен је 29. децембра 1911. године у Глумчу, а основну школу и четири разреда ниже гимназије завршио је у Пожеги. Осим кратког времена које је провео радећи у државној служби, целог живота се бавио земљорадњом. Био је један од оснивача Друштва трезвене младежи у свом месту, Дописног клуба за књигу и књижевност Србије у Београду, Дружине песника са села „Сунцокрет“ у Горњем Милановцу, чији је био и председник од 1969. године, а Књижевно друштво „Развигор“ у Пожеги прогласило га је за свог доживотног почасног председника, као и Књижевни клуб „Прво зрно сунцокрета“ у Брекову. Од 1938. године био је члан Удружења сељака књижевника, а од 1954. године и члан Удружења књижевника Србије. У његовом литерарном опусу преовлађују песме за децу, које су објављиване у бројним листовима и часописима, а данас се налазе у многим зборницима, антологијама, читанкама и лектирама за основну школу. Објавио је седамнаест збирки дечје поезије, две књиге лирске поезије, две хаику поезије, две књиге кратке прозе, једну књигу загонетки, четири сликовнице и једну студију из етнологије пожешког краја. Добитник је Вукове награде, Награде „ Младо поколење“, Ордена заслуга за народ са сребрним зрацима и других. Песме су му преведене на четрдесетак језика, за неке је компонована и музика, а свакако најпознатија његова песма је Разболе се лисица, односно Лек. У Пожеги и Ужицу постоје улице које носе име Момчила Тешића, а од 2000. године додељује се и Књижевна награда „Млади Момчило“, за најлепшу песму из пера најмлађих песника.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1834. године одлуком кнеза Милоша о измештању свих радњи са експлозивниим материјалом ван градског језгра, почела је организована заштита од пожара у Србији.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

kapetan misa
Претходни чланак

Рођен је капетан Миша Анастасијевић

_Korice_Mika Alas_LowRes_340x240-page-001
Наредни чланак

Српски научници у слици и речи - Михаило Петровић Алас