LjudiNa današnji dan

Preminuo je Jovan Ćirilov

Na današnji dan, 16. novembra prošle godine u Beogradu je preminuo filozof, teatrolog, dramaturg, pisac, prevodilac, novinar i jedan od najznačajnijih intelektualaca i kulturnih stvaralaca kod nas, Jovan Ćirilov. Rođen je 1931. godine u Kikindi, odakle je nakon završene gimnazije došao u Beograd. Tu je studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu i diplomirao 1955. godine. Ubrzo je postao prvo asistent režije i mlađi dramaturg u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, pa dramaturg, da bi 1963. godine došao na mesto umetničkog direktora, i tu ostao do 1967. godine. Tada je na poziv Mire Trailović prešao u Atelje 212 da radi kao dramaturg. Godine 1985. imenovan je za upravnika Jugoslovenskog dramskog pozorišta i na toj poziciji je dočekao penzionisanje 1999. godine. Sa Mirom Trailović 1967. godine osnovao je BITEF, Beogradski internacionalni teatarski festival, i bio njegov umetnički direktor i selektor do kraja života. Nekoliko godina bio je i selektor međunarodnog festivala u Nansiju, član mnogih međunarodnih žirija, kao i predsednik Nacionalne komisije pri Unesku. Bavio se i leksikografskim radom i sastavio nekoliko rečnika, objavio je roman, dve zbirke poezije, prevodio i pisao drame, filmske scenarije, kao i kolumne za više novina i časopisa. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, a dve „Sterijine nagrade“, „Oktobarska nagrada grada Beograda“, „Nagrada Joakim Vujić“ i „orden viteza umetnosti i književnosti Francuske“ samo su neke od njih. Jovan Ćirilov sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a Istorijski arhiv Beograda već više od deset godina čuva njegov lični fond.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1914. godine počela je Kolubarska bitka, u kojoj se posebno istakao general Živojin Mišić, i koja je završena mesec dana kasnije pobedom srpske vojske nad austrougarskim trupama generala Poćoreka;
1939. godine rođen je glumac Miloš Žutić;
1946. godine rođen je reditelj Slobodan Šijan.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

milivoje-zivanovic-milivojev-stap-i-sesir-foto-srwikipedia-1361957050-274415
Prethodni članak

Umro je glumac Milivoje Živanović

djura-danicic_520x320
Naredni članak

Na današnji dan umro je Đuro Daničić