AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Premijerno je izvedena predstava „Sumnjivo lice“, Branislava Nušića

Na današnji dan, 29. maja 1923. godine premijerno je u beogradskom Narodnom pozorištu izvedena predstava „Sumnjivo lice“, Branislava Nušića. Zanimljivo je da je Nušić ovo delo napisao još krajem osamdesetih godina XIX veka, ali je iz političkih razloga bilo potrebno da prođe više od tri i po decenije da bi ono bilo prikazano, a priču o tome ostavio je sam autor u naknadnom predgovoru. Naime, pisac je „svež“ rukopis odneo tadašnjem upravniku Narodnog pozorišta, Miloradu Šapčaninu, ali mu je ovaj nakon čitanja rekao da i pored toga što je uživao i misli da bi imalo velikog uspeha, on to ne sme da stavi na repertoar, a i njemu predlaže da ga odnese kući i spali. Nušić ga je odneo kući, ali ga nije spalio, već je sačekao smenu upravnika, i nekoliko godina kasnije odneo komad novopostavljenom Nikoli Petroviću, koji mu je takođe rekao da se silno zabavio čitajući ga, ali da ga on ipak bolje odnese svojoj kući, da slučajno neko to ne bi pronašao u upravnikovoj kancelariji. Na smeni vekova Petrovića je na mestu upravnika zamenio upravo Nušić. Prema sopstvenim rečima, tada je pisac Nušić doneo tekst upravniku Nušiću, a ovaj mu je kao „najiskreniji prijatelj“ dao savet da ga po treći put, u „svom najboljem interesu“, odnese kući. „Sumnjivo lice“ ipak nije mirovalo. Bilo je zajedno sa drugim Nušićevim rukopisima u Skoplju, gde je pisac bio upravnik pozorišta, i gde ga je zateklo povlačenje preko Albanije u Prvom svetskom ratu, te je i ono krenulo dalje. Kada je stigao do Prištine shvatio je da ne može sve da nosi sa sobom, pa je neke rukopise, među kojima je bila i komedija  „Sumnjivo lice“ koje nije imao hrabrosti ni sam da postavi na scenu, pobacao na pod kuće gde je boravio i tu ih ostavio, dok je druge potom predao na čuvanje u Prizrenu. Kada se posle rata, 1918. godine vratio u Skoplje, saznao je da su sve rukopise iz Prizrena Bugari našli i uništili, a da je one bačene u Prištini sačuvala Albanka u čijoj su kući bili i vratila mu ih. Tako je tadašnji upravnik Narodnog pozorišta, Milan Grol, konačno ovo delo uvrstio u repertoar, i ono je do danas doživelo stotine izvođenja.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1453. godine turski sultan Mehmed II osvojio je Carigrad, čime je Vizantija posle više od 1000 godina prestala da postoji. Po mnogima, ovaj događaj označava i kraj srednjeg veka;
1875. godine rođen je književnik Svetozar Ćorović;
1879. godine rođen je pesnik Kosta Abrašević;
1907. godine rođen je slikar Nikola Graovac;
1917. godine poginuo je pesnik Vladislav Petković Dis;
1923. godine rođen je glumac Milutin Mića Tatić;
1991. godine, „Crvena Zvezda“ je osvojila Kup evropskih šampiona, današnju Ligu šampiona, i postavši prvak Evrope ostvarila najveći uspeh u istoriji srpskog fudbala.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

djordjevic
Prethodni članak

Umro je etnolog, istoričar i profesor Tihomir Đorđević

Pero-Zubac1
Naredni članak

Rođen je književnik i pesnik Pero Zubac