Da se ne zaboraviZanimljivosti

Predavanje o Ivi Andriću i međuratnom Beogradu u Konaku kneginje Ljubice

Upravnica Zadužbine Ive Andrića Žaneta Đukić Perišić u ponedeljak, 2. oktobra, u Konaku knjeginje Ljubice održaće predavanje na temu Ivo Andrić i međuratni Beograd.

„Beograd je i mesto u kojem je pisac premijerno objavio svoja najbolja dela: u Srpskoj književnoj zadruzi između dva rata objavio je prve tri knjige pripovedaka, za vreme Drugog rata, prkoseći okolnostima i mučnom životu, napisao svoja tri velika romana. Na diplomatskoj lestvici, uživajući podršku nadređenih i ulažući svoja znanja, sposobnosti, odmerenost, uglađenost i uzdržanost lišenu krajnosti u ponašanju, stigao je do bezmalo najviše tačke – na mesto opunomoćenog poslanika Kraljevine Jugoslavije u Nemačkoj. U međuratnom Beogradu, Andrić je prihvaćen kao respektabilna intelektualna figura, kao izuzetan pisac pred kojim je blistava karijera, kao ličnost na koju je mlada država mogla da se osloniˮ, navodi dr Žaneta Đukić Perišić.

Izvor: http://www.beograd.rs/akt/beoinfo/1740156-predavanje-o-ivi-andricu-i-medjuratnom-beogradu-u-konaku-kneginje-ljubice/

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

vera
Prethodni članak

Umrla je pijanistkinja i pedagog Vera Veljkov-Medaković

Plakat-Njegos-Gorski-vijenac-700x500mm
Naredni članak

Obeležavanje 170 godina od štampanja „Gorskog vijencaˮ na Kolarcu